Tutorial: herfstkleedje

dinsdag 22 oktober 2013


Een week geleden presenteerde ik u het herfstkleedje. Dat lekker dik zacht comfy kleedje met die asymmetrische kraag en ronde “zakken”.  Na de leuke reacties hier en op facebook beloofde ik wat meer tekst en uitleg. En hier is ie dan: mijn allereerste tutorial!

Laat me er even bij zeggen dat ik dit echt out-of-my-comfortzone is. Ik ben een ware autodidact op vlak van naaien en nog meer op gebied van patronen aanpassen – en de mogelijks onorthodoxe aanpak moet u er dus bijnemen. Bij deze is het u gepermitteerd af en toe eens goed te lachen en/of bedenkelijk te kijken en als u de werkwijze naar eigen inzichten aanpast mag u gerust zijn, I won’t be offended!

Patroon – en patroon aanpassen

Allereerst: het basispatroon dat ik hier gebruik is de cowl neck jumper dress van Heidi & Finn. Simpele reden: dat is het enige patroon voor een tricot-kleedje dat ik heb liggen. Maar eender welk ander A-lijn kleedje kan dienst doen, of een basispatroon voor een t-shirt dat u dan verlengt kan even goed. Let wel op dat het patroon genoeg tailleert, kwestie van het slaapkleed-effect te vermijden. Bij het kleedje dat ik hier maakte voor deze tutorial, ging het daar een ietsie pietsie mis. Want, zo bleek bij het nogmaals afdrukken van dit patroon, dat mijn vorige afdrukken op een foute schaal gebeurden (en een tekortkoming van dit patroon is wel dat er geen referentievierkantje op getekend staat), té klein dus, maar daardoor wel mooi aansluitend. Ik maakte een 5-6 jr voor mijn 4-jarige en dat was op de lengte na perfect. Voor dit kleedje gebruikte ik het patroon zoals het bedoeld is, en maakte na wat passen en meten een 2 jr voor mijn 2,5 jarige en dat blijkt zelfs nog wat ruim rond de buik – en mijn kinderen zijn qua lengte en gewicht redelijk “standaard”. Door de halve cirkels aan de voorkant is het niet mogelijk (want niet zo esthetisch) de zijnaden achteraf nog wat in te nemen. Wat leren we daaruit: het is een ruim patroon, waar je indien nodig best van bij het begin genoeg van de zijnaden afneemt).

De patroondelen die je nodig hebt zijn voor- en achterpand en de mouwdelen. Het patroondeel voor de kraag maakt u zelf. In het patroon van Heidi&Finn is een naadwaarde van 1 cm voorzien.

We beginnen met de zijnaden minder schuin te laten uitlopen vanuit de taille (het smalste deel van het patroon). Voor een 2 jaar scheelt dat onderaan ongeveer 2 cm.

De halslijn van het voorpand loopt in het originele patroon in een V. Ik maakte daar een ronde hals van. Ik verhoogde de halslijn op de middenvoor met 1 cm en nam die 1 cm eraf aan de schouders. Dat was een beetje zoeken, het hoofd moet er natuurlijk wel door blijven kunnen. Ook aan de schouders van het achterpand gaat die 1 cm er uiteraard af.

Voor de halve cirkels in de buitenstof van het voorpand teken je een (bij benadering) halve cirkel op het voorpand. Ik positioneerde die ongeveer op 5,5 cm onder de oksel, reken dat ongeveer 1/3 boven de taille komt en 2/3de eronder. Maar dat kiest u uiteraard zelf. De halve cirkels zoals ze werkelijk te zien gaan zijn op het voorpand meten ongeveer 14 cm op 8 cm (voor 2 jaar, 15 op 8,5 voor 4 jaar). Omdat er nog naadwaarde voorzien moet worden om de complementaire halve cirkel aan te bevestigen knip je een kleinere cirkel uit (1 cm minder rondom). Deze halve cirkel kan je dan gebruiken als basis voor de complementaire cirkel. Hierrond teken je 2 cm (1 cm om tot de werkelijke cirkel te komen + 1cm naad).




En dan komen we aan het patroondeel voor de kraag. Dat vergt een beetje meet- en rekenwerk. Bij het patroondeel is de naadwaarde inbegrepen. De basisvorm ziet eruit als volgt (de lijnen vormen gewoon rechte hoeken, vergeef mij als de lijnen niet allemaal recht lijken te lopen). :



Voor de lengte bepaal je A en B aan de hand van de patroondelen van voor-  respectievelijk achterpand. Ik doe dat hier op ambachtelijke wijze met een touwtje waarmee ik mooi de halslijn kan volgen.


Het gaat hier om de echte halslijn, dus zónder naadwaarde aan hals en schouder! Op dat touwtje teken je de lengte af en bepaalt dan lengte met een meetlat. Als je A en B hebt, heb je alle noodzakelijke info. Laat mij er wel bij vertellen dat je best ruim rekent. Liever een cm teveel dan eentje te weinig (want dan gaat de kraag trekken en heeft het hoofd te weinig ruimte).
C heb je nodig om te bepalen vanaf waar de rechthoek verbreedt van 7 naar 12 cm (zie foto voor berekening). Dit punt markeer je gemakkelijkheidshalve ook op de stof zelf.

Stof knippen 
              
Omdat het kleedje gevoerd werd (of te wel, gedubbeld) knip je voor- en achterpand en mouwen zowel in binnen- als in buitenstof. De kraag wordt, evenals de halve cirkels twee maal symmetrisch uit de binnenstof geknipt. In principe is de zoomwaarde geloof ik inbegrepen maar ik voegde voor extra lengte onderaan nog 3 cm toe (met de bedoeling 2 x 2 cm om te zomen), de binnenstof maakte ik dan weer 1 cm korter (u kan dat zelf kiezen, principe is gewoon dat binnenstof op lengte is van het afgewerkte kleedje en dus 4 cm korter komt dan de buitenstof). Zo kan de binnenstof in de zoom van de buitenstof vastgezet worden. Voor de mouwen werkte in omgekeerde richting. Buitenstof werd vastgezet in binnenstof door binnenstof naar buiten toe om te zomen met 2 x 3 cm – daar geldt dus dat binnenstof 6 cm langer moet komen dan buitenstof

Uit buitenstof:
1 x voorpand (met uitsparing van halve cirkels) aan de stofvouw (+ 3 cm extra zoom)
1 x achterpand aan de stofvouw ( + 3 cm extra zoom)
2 x mouw (+ 2 cm extra).  

Uit binnenstof:
1 x voorpand (zónder uitsparing van halve cirkels) aan de stofvouw. (- 1 cm)
1 x achterpand aan de stofvouw (- 1 cm)
2 x mouw (+ 8 cm extra)
2 x kraag symmetrisch
2 x halve cirkels symmetrisch

In elkaar steken

Opmerkingen:
  • Ter afwerking gebruikte in voor dit kleedje zelfgemaakte elastische paspel aan halve cirkels, kraag en mouwboorden. Dit is optioneel uiteraard, u kan die stappen gerust overslaan.
  • Ik gebruikte voor de meeste stappen de overlock. Dit is niet noodzakelijk (bij het kleedje van Jolien had ik die niet ter beschikking en dat gaat even goed, zij het iets trager), tricot rafelt niet en binnen- en buitenstof komen tegen elkaar dus onafgewerkte randen zie je niet. Gebruik dan wel altijd een elastische steek.
  • Ik ga ervan uit dat u tussen de stappen door het strijkijzer ter hand neemt.
  • Ik ga over de meeste stappen snel over, Heidi&Finn legt dat piekfijn uit, dat hoef ik niet nog eens over te doen. Is het toch niet duidelijk, laat dat gerust weten!

Stap 1: Bevestig paspel en halve cirkels aan buitenstof voorpand. 

Je kan nog eens doorstikken naast de cirkels om de naadwaarde vast te zetten. Hier deed ik dat met de paspel niet uit esthetische overwegingen. Bij het vorige kleedje deed ik dat wel, met contrasterend garen – het is maar wat je mooi vindt. Je kan dit doorstikken ook pas doen als binnen- en buitenkleed in elkaar steken. Zo verminder je het verschuiven van beide kleedjes t.o.v. van elkaar.




Stap 2: Voorpand en achterpand met schouders aan elkaar bevestigen

Stap 3: Mouwen bevestigen.


Stap 4: Mouw- en zijnaden sluiten

Herhaal stappen 2  t.e.m. 4 voor de binnenstof



Dit is het voorlopige resultaat:


Stap 5: Kraag maken

Verstevig kraag best met vlieseline. Gebruik elastische vlieseline (H608) – de eerste keer was ik niet zo slim, gevolg: het hoofd ging niet meer door de opening en dus lostornen.

Indien gewenst, bevestig eerst paspel rondom de verticale en schuine zijde. Trek het koordje of elastiek aan de kantjes ietsie uit de paspel indien mogelijk en knip 1 cm af. Dit om (nog) dikke(re) naden te vermijden wanneer kraag tussen binnen- en buitenstof wordt bevestigd.


Leg goede kant van de kraagdelen op elkaar en stik schuine en verticale zijden aan elkaar met 1 cm naadwaarde. (Ik vergat hier een foto te nemen. De kanten die ik hier bedoel zijn dezelfde als die waar in bovenstaande foto de paspel aan de kraagdelen bevestigd werden). Knip hoekjes bij, knip ook de overtollige naadwaarde aan de open zijkanten bij (opnieuw om te veel lagen bij het bevestigen van de kraag wat te verminderen). Keer de kraag en stik eventueel (met een zeer lange rechte steek) dicht op de kant door (ik deed dat hier niet).


Stap 6: Kraag bevestigen

Neem het buitenkleedje, met goede kanten naar buiten gekeerd. Bevestig hierop de kraag. Markeerpunt C komt hier van pas. Dit punt (of dus het punt waarop de kraag begint te verbreden) leg je gelijk met de linkerschoudernaad. Speld van daaruit de kraag rondom vast. Let daarbij op dat je dit niet te strak doet. Het is de bedoeling dat de kraagkanten elkaar met enkele cm’s overlappen (1 à 3 cm). De rechterkant (smalle kant) komt onder de linkerkant (brede kant) te liggen. Uiteraard kan je met de positie van de kraag een beetje spelen! (Ik denk dat ik volgende keer de punt bv. toch iets meer naar rechts ga verleggen).


Neem binnenkleed en trek dit binnenstebuiten. Trek het kleed over het buitenkleed met kraag zodat goede kant van buitenstof op goede kant van de binnenstof ligt, met daartussen de kraag. Zie dat de schoudernaden van binnen en buitenstof op elkaar liggen en speld vast.


Naai met een elastische steek (of overlock) door alle lagen heen met 1 cm naadwaarde. Keer het kleedje naar de goede kant. En zie hier, hoe schoon die kraag.



Je kan eventueel net onder de kraag nog eens doorstikken om binnen- en buitenstof en naadwaarde nog eens vast te zetten. Gebruik dan best wel een elastische steek. Het hoofd moet er nog door kunnen!

Stap 7: Paspel bevestigen op mouwboorden en mouwboorden omzomen

Strijk de binnenstof 3 cm om naar buiten toe. Als u net als ik ook nog een paspelrandje wil op de mouwboord, speld (of gebruik wondertape) die dan zo vast dat de paspel net over de omgestreken rand komt piepen (ik vergat ook hier een foto te nemen, sorry). Plooi terug open en naai paspel vast. Plooi terug 3 cm om en strijk nogmaals 3 cm naar binnen (zoals bij een zoom). Zorg ervoor dat buitenstof bij in de zoom zit waarbij je ervoor zorgt dat de mouwnaden gelijk lopen.


Zet vast met tweelingnaald of stik door vlak naast de paspel

Stap 8: Omzomen

Strijk de zoom 2 x 2 cm om naar binnen toen. Zorg ervoor de binnenstof mee in de zoom zit. Zijnaden van binnen- en buitenkleed moeten gelijk lopen. Zoom om met tweelingnaald.

Stap 9: Knoop bevestigen
Ik nam een knoop met een doorsnede van 2,5 cm. Bij het eerste kleedje maakte ik een knoopsgat en al, maar eigenlijk is dat totaal overbodig. Gewoon erop naaien waarbij je kraag en kleedje aan elkaar vastnaait (en zelfs dat hoeft niet, maar zo blijft de kraag wel mooi op z’n plaats) voldoet ruimschoots.

Klaar!







16 opmerkingen

  1. heel mooi! Geen dochters in huis, maar dan zal het ooit eens een cadeautje worden he :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Superhard bedankt!!! Als de verjaardagscadeautjes klaar zijn voor dochterlief, dan begin ik aan deze! Keimooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wist nist dat er zoiets bestond als elastische vlieseline.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voila se, there 's something in for everyone met zo'n tutorial ;)

      Verwijderen
  4. Heel erg bedankt! Het kleedje stond op de agenda vandaag, maar met jou tutorial ben ik al klaar ;) anders was ik nu nog aan het denken... Via deze link: http://aamore.wordpress.com/2013/10/22/mooi-maar-niet-origineel/ vind je mijn versie. (en nogmaals sorry voor mijn kopieergedrag)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Love this dress! Thank-you so much for the tutorial! :)
    I was wondering where you buy your lovely printed knit fabrics from? I always find it difficult to source interesting knits. Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Amber, thanks for the feedback! On the blog there's a tab "webwinkels" where I listed the webshops where I regularly buy my fabrics. Almost all of them have a very nice selection of printed knits. The one with the largest selection is Joyfits, a dutch shop. Lillestoff is a manufacturer that I love (soft, stable knits) and Bora is a very very talented dutch designer!

      Verwijderen
  6. Hoi, hoe,maak je elastische paspel zelf? Met een elastiekje dan? En met tricot er rond?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik gebruik daar hoedenelastiek voor, dat is redelijk dik en rond en dan idd met tricot en elastische steek op dezelfde manier afwerken als gewone paspel!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ontzettend lief van je dat je dit zo voor ons allemaal hebt uitgewerkt! Heel fijn! Ik ga m op mijn lijstje zetten.
    Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik zet hem ook op het lijstje voor als ik wat meer ervaring heb

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, I love this dress, so nice! I just found your blog on pinterest looking for a free pattern. thank you so much for writing this tutorial. I'm so looking forward to sewing one for my daughter.
    Greetings from austria!
    tina
    http://titantinasideen.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Thank you very much for this work and the photos, it's very precious for me ... I'am going to make one for me !
    Sorry for my english ! All your work is /are beautiful :) Thank you to your finger too !
    Love from France !

    BeantwoordenVerwijderen
  12. It's finish ! Great ! Thank you again !
    http://dufiletmon.blogspot.fr/2015/01/petit-haut-miam-miam.html

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.