Reservejurk

zondag 8 maart 2015

Wie mij volgt op instagram zag het al, ik begeef mij dezer dagen op - voor mij althans- onontgonnen terrein. Huh, kleedjes, wat is daar onontgonnen aan? Ik hoor het u al denken. Awel, niks natuurlijk. Maar ik naaide deze keer geen kleedje voor mijn kindjes - of andere leeftijdsgenootjes - en ook niet voor mezelf. Ik naaide voor een tiener, jawel.
Ik weet niet of ik bij volle verstand was toen ik aanbood om het communiekleedje van Elien te naaien (tuurlijk wel é Griet ik ben hier een beetje aan het overdrijven, dat is hier nen blog ;)). Ik weet wel dat ik er niet bij stilstond dat een 11-jarige wel eens andere vormen zou kunnen hebben dan een kleuter, en dan een vrouw ook en dat het allemaal niet zo rechttoe rechtaan zou zijn. 
In alle geval, op het verlanglijstje van Elien stonden slechts 2 puntjes: een rood kleed, en liefst eentje dat zwiert. We schetsten wat, toetsten de smaken wat af en kwamen bij een kleedje met weinig tierlantijntjes. Kapmouwtjes, V-rug, zwierrok.

We bestelden een feestelijk stofje, we namen de maten op en SVDHZ 2, steun- en toeverlaat voor basispatronen, werd er bij gehaald. De maten bleken quasi perfect aan te leunen bij die van de 152. Dat beloofde snel in orde te zijn - ik zag mezelf al met een glaasje witte wijn, luierend in de eerste lentezon, genietend van de zeeën van tijd!
Gelukkig had ik de reflex toch eerst een proefversie te maken. Niet in baalkatoen, dat is niet echt mijn ding, maar meteen in een schoontje - de triangle token van Art Gallery die ik kocht bij Bellelien in solden. De voering deed dienst als proef, en eens die op punt stond knipte ik de rest. Twee voor de prijs van één, zoiets. 

Dat glaasje wijn zag ik in rook opgaan toen de eerste proefversie niet was wat het moest zijn. Dat spande en trok op sommige plekken en had stof over op andere. De 152 is de laatste maat zonder nepen, maar tja, elke tiener is anders en ontwikkelt zich op een ander tempo. De 158 was dan weer ineens te groot, met te veel ruimte voor welvingen allerhande. Met wat foto's en het patroon trok ik naar de naailes. De naaijuf zette mij op het juiste pad, door een mix van de 152 en de 158 te creëren. Eens thuis bedacht ik mij dat die borstneep in de uiteindelijke stof toch niet zo esthetisch zou zijn, en besloot ik om het over een andere boeg te gooien. Enter de prinsessennaad. Aan de hand van deze (geweldig inzichtelijke!) tutorial hertekende ik heel het voorpand. En het achterpand. 
Toen Elien het bovenstukje de tweede keer kwam passen was ik een beetje nerveus, maar het paste bijna perfect. Opluchting! Voor de rok van de proefversie gebruikte ik alle stof die ik nog over had. De echte versie krijgt nog ietsje meer zwier. Ik knipte de rok in panden die doorlopen vanuit de naden in het bovenpand.

Elien voelt zich er duidelijk mee in haar nopjes, dat zie je gewoon zo aan haar lach. En daar doe je het toch voor! Op naar de échte feestjurk. Maar moest die tegenslaan, dan kan deze nog opgevoerd worden als reserve. Zo klonk het daar.

To be continued...


55 opmerkingen

 1. Supermooi!!!! En die laatste zou zelfs een communiefoto kunnen zijn, zo knap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh mooi! Alle efforts waren zeker de moeite! Knappe testversie! En die naden die in de rok doorlopen... perfect gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Muntgroen wint big time boven rood, alleszins in mijn ideale wereld. Diezelfde wereld waarin alle kleedjes prinsessennaden hebben en alle dagen evenveel zon schijnt als op deze foto's! Nu nog een glaasje wijn en het is af ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, Elien wilde rood, en wie ben ik om dat tegen te spreken ;)

   Verwijderen
 4. Gij stevent recht op de overwinning af jong, da komt helemaal goe!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele mooie pasvorm met die prinsessenaden, een een pracht van een jurkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed opgelost met die prinsessennaad! Ik heb dat bij mezelf ook al eens toegepast, dat truukske! En een reservejurk in zo'n mooi stofke zeg! Dat kind heeft chance!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kende dat niet eens, een prinsessennaad. Het klinkt ook veel mooier dan 'borstnepen' :-) Prachtig kleedje en een heel mooi meisje! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol! geef mij ook maar de prinsessennaad ipv de neep in de borst!

   Verwijderen
 8. Mooi ,mooi! . Mijn 11jarige heeft nog geen spoortje van heupen en borst dus ik kan nog effe gewoon kleedjes maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit meisje heeft geluk, dat ze hier twee prachtige jurkjes aan over gaat houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Whaaaaa! Zo chique zeg!! Héél mooi stofje en een prachtige meid! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik ben al benieuwd hoe de 'echte' jurk er zal uitzien, ik vind deze al toppie!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit een testjurk? Ik vind het echt een prachtige feestjurk! Tijd om tevreden achterover te leunen en te genieten van de lentezon!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mag ik even lachen? Reservejurk? Gij scheef geval! Ik vind het een prachtige jurk - ongetwijfeld veel mooier dan de rode versie die op het menu staat. Hoewel, jou kennende ga je die hindernis met veel zwier nemen en ga ik die zelfs graag zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allé, omdat gij het zijt :) De rode wordt ook mooi, dat beloof ik (dat hoop ik! ik heb nog wat last van uitstelgedrag want dat stofje is een pak moeilijker om mee te werken)

   Verwijderen
 14. goh, da's zeker ook communiekleedwaardig zene (tuurlijk is dat een woord haha) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, tuurlijk! ik nomineer het meteen voor woord van het jaar!

   Verwijderen
 15. hoezo rood? dit is volgens mij de perfecte communiejurk! knap, bijzonder knap :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw, dit vind ik ook geen reservejurk zene. Daar zou mijn fictieve dochter zo haar communie in mogen doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Inderdaad niet zo evident om te naaien voor jonge dames, maar je hebt dat helemaal prima gedaan! Je hebt nu wel een glaasje wijn verdiend.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi, feestelijk, de zon was er al maar nu scheen ze dubbel!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Supermooi! Jij gebruikt wel schone stofjes voor proefversies, zeg. En het past haar perfect... Moest ik haar zijn, zou ik toch nog eens nadenken over dat rood, deze versie lijkt me echt ideaal voor een communie!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. oh help, ik wil ook nog dé communiejurk voor mijn twaalfjarige (ronde, maar kleine) dochter maken ... Ik dacht ook het patroon voor SVDHZ 2 te nemen, maar er beginnen zich rondingen de kop op te steken ... ik vind prinsessennaden supermooi, en heb mijn oog laten vallen op het patroon van MissY (novemberjruk) in de kleinste maat, maar dacht het te kunnen doen zonder testversie te maken .... niet doen dus :-(
  Je bent je dochters al enkele stappen voor, die zullen nogal blij zijn met een moeder die zo'n mooie tienerkledij maakt !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Schitterende jurk en bedankt voor de prinsessennaai tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De eigen zoon vroeg hier al of er een "touch of gold" zou toegevoegd worden aan zijn lentefeesoutfit ... waarmee ik maar wil zeggen ... qua feestoutfit zou ik deze al perfect vinden ! (en gans dat verhaal van hoe jij een rechtrechtaanjurk omtovert tot iets met prinsessennaad ... ik val achterover ! gelukkig zit ik neer)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. super! Wat een prachtjurk! en die is perfect gemaakt! top!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig stofje,mooie jurk en leuke dame in spe!Die gaat blij zijn met haar jurkjes zeg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik had hem al op IG zien passeren en dacht hoe schoon is dat!!! Lijkt een beetje op het bovenstuk van de June dress maar dan een tienerversie ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Schitterend feestjurkje ! Perfect aangepast aan de bescheiden rondingen van de jongedame. Ik kan mij voorstellen dat de rode jurk helemaal een topper wordt. Ik kijk er al naar uit. Je gaat hem toch laten zien ...na de communie , natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh zo schoon! Het zit haar als gegoten. En nu word ik wel heel nerveus, onze versie is iets helemaal anders (en nog niet af ... dus slaat de twijfel weer toe), maar dit is heel mooi en doet het helemaal! Spannend he.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo benieuwd naar die van jullie! Het testtopje was alvast een schot in de roos! Deze is gewoon heel klassiek, maar wel schoon klassiek, toch?! En die echte versie moet er nog komen é, maar de communie valt hier dit jaar erg vroeg, al half april. Dus ik moet niet meer te lang uitstellen, want er moeten nog schoenen geshopt worden en nog foto's getrokken worden, zo drukt de mama mij op het hart :)

   Verwijderen
  2. Ik heb nog een maandje langer, maar wil daar eigenlijk niet op rekenen. Het moet zo gauw mogelijk af, kwestie van wat rust in mijn hoofd ;)
   Benieuwd ook naar de rode versie. Mooie meid, dat komt goed!

   Verwijderen
 28. Ik durf te wedden dat deze versie veel en veel mooier is dan de uiteindelijke rode zal zijn :-)
  Echt sjiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik wil graag een jurk voor mijzelf bestellen. Met prinsessennaden aub, en in dit stofje. Tegen volgende week? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wow! Als reservejurk kan dat tellen, me dunkt!
  Je maakt mij nu wel razend benieuwd naar de 'echte' rode jurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Heel mooi kleedje, helemaal klaar voor het mooie weer dat er staat aan te komen!
  mizolilie.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik stel voor dat je nu toast met dat glaasje wijn want deze jurk is geslaagd! Wat hou ik van die uitgesneden rug!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wauw! Dit kan wel tellen als reservejurk! Super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Prachtig! Wat ben ik blij dat het communiejurkje op mijn programma niet voor een tiener is! Dat het je geweldig goed gedaan. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Schoon schoon schoon! Dat glaasje witte wijn past zelfs perfect bij deze jurk. Maar uitstelgedrag? Alle hup, want wij willen de rode versie zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wauw, wat knap dat je die uitdaging aangaat :-).
  Ik zou er niet aan durven beginnen... en euh... deze jurk ziet er wel al fantastisch uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hey, ik worstel precies wat met hetzelfde probleem bij maat 152 / 158 in SVDHZ2... Dacht al dat het aan mij lag :-)
  Het is wel een prachtige jurk hoor deze!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Amai zeg, als dat 'maar' reserve is, dan ben ik wel héél benieuwd naar de rode uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Kan ik een bestelling plaatsen voor mezelf :-)
  Heel mooi stofke en een heel mooi kleedje!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Prachtig en dat voor een reserve jurk!! wat gaat de echte jurk dan niet zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Mo zo schoon al! Ik zou het zelf niet aandurven, maar je bent heel goed bezig lijkt mij.
  Ben al benieuwd naar het vervolg!

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.