Once upon a party - de testversie

donderdag 31 maart 2016

'Ga ik niet doen, no way, nee, ik zeg nee', peperde ik mezelf in.

- Even tussen haakjes, niet dat ik zo asociaal ben, of niet erg hulpvaardig, maar één en ander heeft te maken met drukke bezigheden achter de schermen maar daarover snel meer -

Maar toen de vraag kwam zei ik uiteraard sneller ja dan dat ze met haar ogen kon knipperen. Dus here we are, op een kleine 5 weken voor hun ja-woord en moeder en dochter moeten nog gekleed worden. U kent mij en deadlines. Gelukkig kent de bruid mij en deadlines ook en is Bridezilla een haar onbekend begrip.
Voor dochter Julie maakte ik deze week een testkleedje. De keuze viel op, hoe kan het ook anders, het Once Upon a Party patroon van Ienemiene. Het kind mocht snuisteren in mijn stoffenkast en koos resoluut voor zomerse kleurtjes (Petit Pan, Wasabi blanc)
Ik ben geweldige fan van de plooitjes in het voorpand. Zo krijgt een eenvoudig A-lijntje meteen een upgrade. 
Wie mij volgt op instagram zag het al: helemaal onbedoeld, jawel, zo helemaal vanzelf loopt de print op het achterpand mooi door over de blinde rits. Ok, eerlijk is eerlijk, enkel in de bovenste helft van het kleedje. Maar ik beschouw dat toch als 'good karma'.
Voor fijne Julie maakte ik een maatje 98, met lengte 110. Met de algemene pasvorm zit het wel snor, maar breedtegewijs is het eerder aan de kleine kant. In de definitieve versie voorzie ik wat meer speling zodat het kind zich tegoed kan doen aan massa's bruidstaart.
Meer heb ik er niet aan toe te voegen, for now. En al goed ook, want er is nog werk aan de winkel!

Excursus - een gebreide Calvi

donderdag 24 maart 2016

Maart 2016, een historisch dieptepunt in sisko by mieke's blogfrequentie. Maar oh zo relatief in het licht van dat ander historisch dieptepunt. Dus dat het hier rustig is laat ik niet aan mijn hart komen. En u wellicht evenmin.

Niettemin is er voor mij geen beter tegengif dan met liefde gemaakt gerief, rond een onschuldig kinderlijfke. Laten we onze kroost liefhebben, elke dag koesteren, en elk mooi moment vieren. 
Willem had na zijn iets te groot uitgevallen 'baggy' lila jumpsuit nog iets tegoed. Ik kocht voor de pompom op de muts die ik hem toen maakte een bolletje blauwe wol. Nu ja, dat bolletje kwam in een pak van 10 - en ik zweer, het was de enige passende kleur! en in afslag waardoor ik 10 bolletjes kreeg voor de prijs van 1. Daar kan je niet voor sukkelen - dus ik had nog 'een beetje' wol over. 
Ik bladerde nog eens door 'Jules en Julie voor groot en klein' (het enige breiboek dat hier in huis is) en selecteerde een patroon op basis van wol- en naalddikte. Mijn brei-uitrusting is, in tegenstelling tot mijn naai-uitrusting, eerder karig. Calvi voldeed aan alle vereisten én ik zag Willem er wel mee wegkomen - maar speaking like a proud godmother, Willem komt volgens mij overal mee weg.
En toen ging het van de traag-trager-traagst. Niks moeilijk aan, aan dat patroon, maar breien gaat hier letterlijk tussen de soep en de patatten. En wij zijn meer van de desserts, kun je nagaan.
Na 2 maanden zette ik er vorige week eindelijk knopen aan. De finishing touch .
Posing like a pro.
Net wat ik dacht, die kleine man draagt zijn Calvi met verve.


Lua met triplet-rits: een tutorial

dinsdag 15 maart 2016

Ik beloofde jullie hier een tutorial van de aangepaste Lua-slaapzak (Straight Grain) met rits-met-drie-trekkers, ondertussen door mezelf omgedoopt tot de triplet-rits, dat bekt wat lekkerder. Well, here it is!
Lua nummer 2 is er eentje voor Victor. Opnieuw een stoere jongen, die vraagt om een stoer stofje. Ik haalde voor deze gelegenheid mijn gekoesterde Cloud9-leeuwen boven (Georgette).
Opnieuw werkte ik de rits onder de arm af zodat die niet prikt in ieniemienie okseltjes.
De sluiting met blinde rits verving ik dus door de triplet-rits, of te wel: een lange rits op rol, in combinatie met 3 ritstrekkers. Ik zette de voordelen in de vorige post al op een rijtje maar doe dat met graagte nog eens over.
De rits kan onder de arm open, en helemaal rondom rond zodat gewriemel om een fragiele baby in een slaapzak te hijsen voltooid verleden tijd is.
Door de twee trekkers die naar elkaar toe gepositioneerd zijn, kan de slaapzak onderaan open voor luierwissels zonder dat de baby uit zijn comfortabel nestje gehaald moet worden. De grootte van de opening bepaal je helemaal zelf.

De triplet-rits: wat?

Maar hoe zit dat dan precies met die triplet-rits? Hoe ziet die eruit? Hoe zitten die trekkers er dan op?
Omdat dat op zo'n slaapzak niet goed in beeld te brengen is, deed ik het -especially for you en ook voor you Eva - nog eens over op een restje rits-op-rol. De linkertrekker is diegene die onder de arm zit, en ervoor zorgt dat de slaapzak rondom rond open kan. De middelste en rechtertrekker lopen naar elkaar toe. Die twee samen zijn beter bekend als een rits met dubbele trekker van het o-type. (U bent ongetwijfeld bekend met ritsen met dubbele trekkers in vesten of jassen, maar dat zijn ritsen van het x-type. Dit o-type vind je wel vaker terug in reistassen of valiezen waarbij de opening in het midden moet zitten.)

Dit o-type is bijna niet gewoon los te verkrijgen in de gespecialiseerde hobbyzaken, en als je het wel vindt, dan is het in weinig opwindende kleuren. Ritsen met 3 trekkers in een opstelling zoals deze hierboven (en in een lengte geschikt voor een Lua) zijn al helemaal niet te krijgen. Maar dat het niet te krijgen is, as such, wil niet zeggen dat we dat niet zelf kunnen maken, nietwaar?!

Daarvoor hebben we nodig: rits op rol en aparte trekkers. Ik zocht en testte verschillende kwaliteiten uit. De beste rits-op-rol kwam ik tot nu toe tegen bij kleurenmix. En dikke plus voor dit project: verkrijgbaar in een hoop kleurtjes.

De triplet-rits: hoe maak je die?


  1. Begin met de trekker aan de rechterkant. Dit is één deel van het o-deel. Met de tandjes uit elkaar, bevestig de trekker zoals u een deelbare rits zou dichtritsen - net zoals u één trekker op een rits-op-rol zou zetten.(zie bv. hier voor een fotohandleiding)
  2. Sluit de rits tot vlak voor het einde. Op die manier is het gemakkelijker om middelste trekker via de linkerkant juist op de rits te zetten. 
  3. Dat doet u op net dezelfde manier als de rechtertrekker. 
  4. Let daarbij goed op dat de tandjes goed overeenstemmen. Er mag geen verschil zitten op de tandjes wanneer de twee trekkers naar elkaar toe schuiven.
  5. De linkertrekker op de rits zetten is het lastigste (van heel het proces, voorbereiding, én naaien). Dit komt omdat u de trekker 'in tegenrichting' op de gesloten rits moet schuiven.
  6. Neem de gesloten tandjes, knip eventuele overschotten bij. U schuift die nu over de gesloten tandjes. Dit gaat niet vanzelf. Wat finesse, wat kracht en veel geduld is hier geen overbodige luxe. U zal misschien zelfs denken dat het niet kan. Maar hé, het kan wel, dus gewoon blijven proberen. Het helpt ook om ervoor te zorgen de de tandjes echt net in het midden liggen van de trekker.
  7. Voila, het kán!
  8. De triplet-rits is klaar voor gebruik!

De aangepaste Lua: werkwijze

Nodig: rits-op-rol in plaats van blinde rits, en een stukje biais of stof in de kleur van de rits. Ik gebruikte voor maat 1 jaat 1,65m rits-op-rol en 22cm biais. Hebt u minder rits ter beschikking, gebruik dan een langer stuk biais. Idee is dat rits en dubbelgevouwen biais samen helemaal rondom rond de slaapzak moeten kunnen.

Volg de werkwijze van Straight Grain tot aan het inzetten van de blinde rits en bereid de triplet-rits voor. Ga dan als volgt te werk:

Werk de rits af langs de onderkant (dus de rechterkant in de werkwijze hierboven) door een stukje biais dubbelgevouwen aan de rits te stikken.
Neem uw voorpand en leg het met de goede kant naar boven op tafel. Trek de voering weg naar boven.
Speld de rits-met-biais op het voorpand, met de goede kant van de rits op de goede kant van de stof. Begin met spelden aan het afgewerkte, gesloten gedeelte, (dus rechts op de foto), waarbij u de biais exact gelijk legt met de naad van stof op voering, en zo helemaal rondom rond. Indien u dat gemakkelijker vindt, kan u kleine knipjes geven in de rits ter hoogte van de rondingen, zodat ze wat minder tegenwringt bij het spelden.
Let op, mijn biais (en misschien ook de uwe) is iets smaller dan de breedte van mijn rits. Ik vind het zelf het mooist als het zichtbare gedeelte van de biais uiteindelijk even breed is als de zichtbare rits, dus koos ik ervoor de biais iets weg te leggen van de rand van de stof. Zo kan de rits gelijk gelegd worden met de rand van de stof en alles in één vloeiende beweging gestikt worden.
Gebruik de ritsvoet om zo dicht genoeg bij de tandjes te kunnen stikken. Kies zelf hoever u van de tandjes blijft (en dus hoe 'breed' de ritsstrook wordt), maar doe dit wel consequent overal even ver, óók aan de andere kant van de rits die u straks aan het achterpand bevestigt.
 Stop op ongeveer 10 cm voor u het einde (of beter het begin) van de rits bereikt.
Indien u nog rits moest overhebben, dan kan u de rits nu bijknippen. Hou nog wel iets reserve om de rits bovenaan af te werken door even dubbel te plooien en vast te zetten met een klein steekje. De afgewerkte rits moet gelijk komen met de stofrand minus 1cm naadwaarde (of dus in het verlengde liggen van de naad van stof op voering onder de arm.)
Knip een rondje uit een restje stof met ongeveer een diameter van 4 cm. Knip het in 2, leg de twee helften met de goede kanten op elkaar en stik rondom.
 Knip naad bij en keer.
Plooi het halve maantje dubbel over het afgewerkte ritseinde en speld vast. Zet eventueel al vast met een hulpstiksel.
 Speld nu de laatste 10cm rits vast, met het halve maantje ertussen.
Neem het achterpand, en trek voering en stof ook hier uit elkaar.
Speld de andere helft van de rits met de goede kant op de goede kant van het achterpand. Begin deze keer aan de armholte en leg het afgewerkte ritseinde ook weer exact in het verlengde van de naad van voering en stof.
Speld en stik helemaal rondom rond.
Tijd om de voering aan de rits te bevestigen. Let daarbij op dat u daarbij niet één keer, maar twee keer een keergat laat: zowel bij voering voorpand op stof voorpand (met rits ertussen), als bij voering achterpand op stof achterpand (met rits ertussen)
Op de foto hierboven ziet u de rits naar buiten gekeerd, zoals die uiteindelijk moet komen, maar voor het naaien moet u de rits 'sandwichen' tussen stof en voering (zoals op de foto hieronder)
Als u het voorpand helemaal rondom rond op de voering van het voorpand speldt, zit het achterpand en haar voering helemaal verstopt tussen voorpand en voering.
 Niet vergeten om een keergat te laten!
 Keer heel het voorpand door het keergat en herhaal de voorbije stappen met achterpand en voering.
Dicht de 2 keergaten met een laddersteek, bevestig knopen en klaar is de Lua met triplet-rits!
Heeft u nog vragen of bedenkingen? Tips in verband met kwalitatieve rits op rol? Laat het me zeker weten!

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.