Pièce unique

zondag 17 januari 2016

Heel af en toe maakt mijn hart een sprongetje als ik mijn kind zie stralen in een outfit die ik zelf bijeen naaide. Dit keer maakte mijn hart een dubbel sprongetje, want ik naaide niet alleen het kleedje, maar ik breide ook de cardigan helemaal zelf ! Yay!
Laat ons het eerst even hebben over het kleedje. Het patroon, de Tinny van StraightGrain behoeft niet veel introductie. Maatje 6 jaar, versmald naar de 5 jaar zit perfect. 
Ik wilde niet veel extraatjes deze keer, dus de kraagjes liet ik links liggen en koos voor een rimpelrok uit éénmaal de stofbreedte. Het kleedje is volledig gevoerd, zo valt het rokdeel toch nog net iets voller, en wordt doorkijk vermeden. De kapmouwtjes werkte ik af met bruine paspel, voor een klein beetje extra punch. 
Het stofje, dat is a pièce unique. In de zomer van 2014 liet ik een stofje drukken bij Exprezzit*. De print is er eentje van Kobe Van Looveren, een bevriend en uitermate getalenteerd natuurfotograaf. Deze wilde eenden - vraag me geen details over soorten, leefomstandigheden, en andere gespecialiseerde weetjes - trokken meteen mijn aandacht. Het stofje kwam aan, werd af en toe gestreeld, en lag verder te wachten tot ik eindelijk durfde knippen. Met de goede voornemens van 2016 - work with what you have - kwam het er dan eindelijk van.
Eén van de triggers om de schaar te zetten in het stofje was wel dat ik, aangestoken door het breivirus dat zich in naailand verspreidt, in Veritas een paar bolletjes wol kocht in een kleurtje dat perfect matchte. Het is een bruin-aubergine kleurige wol, van het merk Zaffiro, met gouden en paarse glitter in verwerkt.
Ik haalde mijn beste rechts-averechts vanonder het stof en breide voor de eerste keer in 20 jaar een echt kledingstuk - en voor de aandachtige lezer, nee, ik ben geen jonkie van 20, maar in mijn puberjaren breide ik al eens een trui voor mezelf. Al was ik de enige die er ook een trui in herkende. Het patroon is de Bastia-cardigan uit Jules en Julie voor groot en klein van Julie Jaeken.
Dat breien ging verbazingwekkend vlot. Al zat ik wel strop bij de uitleg van het meerderen in de raglan-mouwen. Chinees is er niks tegen. Gelukkig wees Annick me op het verhelderend stukje tekst op de blog van Julija. Zo simpel kan het zijn. De mouwen vind ik persoonlijk wat breed uitvallen, ik hou wel van iets meer slim fit. En het vestje zelf verleng ik volgende keer misschien nog een tikkeltje. Maar kijk, dat zijn details.

Er is wel een grotere maar... het vestje pikt helaas. Dat wil zeggen dat Jolien het niet lang op haar bloot vel kan verdragen. Voortaan wordt het hier dus gecombineerd met broek/rokje en long-sleeve. Want een T-shirt met lange mouwen onder een kleedje met kapmouwen is een no-go wat mij betreft.
Hoe dan ook, mijn hart maakt nog steeds een sprongetje als ik mijn dochter zo in de lens zie kijken...
 *bij het schrijven van deze post blijkt de url niet meer actief, zo jammer want de kwaliteit van de poplin is echt veel beter dan die van het meer bekende Amerikaanse Spoonflower. Dat heb je dan, als je zo lang achter de feiten aanloopt...


43 opmerkingen

  1. OMG, hoe mooi is dat! En hoe wauw en al voor al dat zelfgemaakt moois!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super gaaf, en ja dat prikken hebben ze hier ook last van, zelfs katoen worden ze niet blij van, dus hier daarom geen gebreide vestjes, misschien dat ik hef voor de oudste en minst gevoelige nogmaals probeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een toppertje! Heel schoon gerief, zowel de jurk, het vestje als het kind :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. WAAAW... meer krijg ik er voorlopig niet uit....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh heerlijk! zo mooi gecombineerd. Zelfs de blauwe plekken op haar benen passen bij haar outfit ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waw! Super! En zo herkenbaar, je no go voor lange mouw onder een kleedje met kapmouwen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zalig mooi! Deze outfit zou ik meteen willen bestellen in maatje 2 jaar voor mijn dochter. Toevallig geen mini stukje over van deze unieke stof?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit jonkie van 20 hoopt dit jaar haar eerste trui te breien, hopelijk in niet prikkende variant. Prachtig wel, die outfit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw hoe mooi samen!Jammer dat het prikt,hoorde van de week iemand zeggen dat je het dan een nachtje in de diepvriezer moet leggen maar ik weet niet of het helpt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ga ik wens uittesten! Baat het niet dan schaadt het niet zeker?!

      Verwijderen
  10. Echt zo mooi! De stof van het jurkje, maar ook dat PRACHTIGE giletke.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een prachtplaatje! Jammer dat het prikt. Misschien de volgende eens proberen met merinowol? Dat is echt zalig zacht...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Die stof... en dan dat truitje... wat een prachtige combinatie! O en je dochter is ook heel erg mooi ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Die eendjesstof is echt heel mooi voor zo'n meisjesjurkje, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. We kunnen absoluut beamen dat Kobe een 'natuur'talent is! De outfit is prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Waauw, prachtig! Het kleed, de cardigan, en de dochter!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Eendjes, jurk en cardigan zijn top, echt mooi! Superbreiboek hè?!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Super, het plaatje is prachtig, af, compleet!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Super mooi. Jammer dat ze het truitje niet zal dragen op dit jurkje, met dit koude weer misschien toch een fijn shirtje met lange mouwen eronder en trui aanhouden???

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heel erg tof! Jammer dat de wol prikt… Ik check altijd goed voor ik wol koop, door 'em tegen mijn wang te houden, dat is het gevoeligste stukje. Tot nu toe werkt dat altijd! Hopelijk wordt hij toch nog veel gedragen!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een mooie dochter!!

    Ik ben helemaal van het jurkje.. in dat stofje ziet het er zo sprookjesachtig uit! Jammer dat de cardigan prikt, want het past wel mooi samen he! Heel mooi gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Oooo oooo ooooh !!! Dat truitje komt zo uit de winkel ... chance dat je er wat uitleg bij gaf ;-) Wat een schitterend werk leverde jij !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dit is echt prachtig! Wat een werkje!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. héél, héél maar dan ook héél mooi!!
    zus 3

    BeantwoordenVerwijderen
  24. ik vond hem al zo mooi toen ik hem op instagram zag, maar in combinatie met dit jurkje ben ik er helemaal verliefd op...<3

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.