The new girl in town: meet kraft-tex

zaterdag 23 juli 2016

Wat is er beter dan plastic zakjes? 
Papieren zakjes! 
En wat is er beter dan papieren zakken? 
Oersterke, wasbare en dus oneindig herbruikbare papieren zakken! 
Papier en wasbaar en oersterk in één zin, horen jullie het in Keulen donderen? Laat mij jullie dan voorstellen aan Kraft-tex, een relatief nieuw materiaal, dat het midden houdt tussen stug, dik karton, gewassen en genaaid kan worden als stof en oersterk is als leer. En jawel, vanaf vandaag ook verkrijgbaar bij k-bas, of wat dacht u ;).

Omdat wij u graag degelijk willen informeren over de verwerking van nieuwe materialen, maar laat ons wel wezen, ook uit pure nieuwsgierigheid naar dit veelbelovend materiaal nam ik alvast de proef op de som.

Ten eerste maakte ik een 'papieren zak - lookalike' mét hengsel voor mijn werklunch. Ik hou wel van die degelijke no-nonsense uitstraling van zakken in kraftpapier. Kraft-tex is ideaal om die look te imiteren, en beter nog, duurzaam te imiteren.

Meer dan het naaien van een koker, dichtnaaien bodemdeel, keren en twee hoeken stikken (die ik voor de gelegenheid dus naar buiten uitduwde) is er niet aan. Vier naden, that's it.  Naden afwerken hoeft allemaal niet, een voering ook overbodig. Easy peasy dus.
Als hengsel koos ik voor een simpele leren riem die ik bevestigde met 4 zeilringen en ik plaatste een drukknoop om de tas af te sluiten, en hop, mijn nieuwe lunchtas is een feit.
Oersterk is dat ding, oh, en wasbaar! En als ik nu nog eens smos - wat maar zo heel af en toe eens gebeurt - dan belandt die tas niet in de vuilbak maar gaat die gewoon in de wasmachine. - Hmm, ik bedenk me net dat ik niet gedacht heb aan die leren riem. Gelukkig maar dat ík dus maar héél af en toe smos. Voor de man des huizes moet dat dus een afneembaar hengsel worden. ;) -

Als tweede project viel mijn oog op de Bendy Bag, leuk design en komen ritstasjes niet altijd van pas?
Ik maakte twee tasjes,een zwart en een naturel-kleurig. Schattig samen, nietwaar?

Eerlijk is eerlijk, en ik weet niet of het aan mij en mijn (gebrek aan) ruimtelijk inzicht ligt, maar eens de tasjes in elkaar zaten was ik toch enigzins teleurgesteld. Ik had vierkante tasje verwacht op basis van de voorbeeldfoto's. En toen mijn tasjes verre van vierkant bleken uit te draaien checkte is nog eens heel de handleiding. Maar nee, ik deed alles exact volgens het boekje.
Als de tasjes openstaan, dan zijn ze wel vierkant, maar eens gesloten hebben ze een ietwat vreemde trapeziumvorm.
En dan komen we meteen bij pijnpunt nr 2. De binnenafwerking vind ik nu echt niet wat het moet zijn. Het tasje wordt niet gekeerd waardoor de gezigzagde samengenomen naden van binnen- en buitenkant binnenin zichtbaar zijn. Jammer, vind ik.
Het zij zo - misschien is mijn oog ondertussen wat te kritisch? - maar bij een volgend tasje probeer ik daar toch een mouw aan te passen. Ik ben wel helemaal fan van de ruige lederlook van deze tasjes.

Kraft-tex? Oh ja, ik ben zwaar fan! Een paar tip en tricks voor de verwerking met de naaimachine.

 • Verwerk kraft-tex vochtig, dan wordt de stof veel soepeler. Voor de ritstasjes stopte ik de kraft-tex in de wasmachine, op een kort programma, en zonder wasmiddel. Voor de lunchbag liet ik kraft-tex een tijdje weken in een bodempje water. De eerste manier vond ik net iets aangenamer werken, want dan blijft de stof iets langer vochtig en dus gemakkelijker verwerkbaar. De tweede is perfect voor een snel klaar project waarbij de souplesse iets minder belangrijk is. Wordt je project bij het verwerken te stug (en dus te droog) maak het dan opnieuw een beetje vochtig.
 • Kraft-tex mag ook in de droogkast, en kan je ook strijken op lage temperatuur.
 • Kies je voor een 'used' look? Dan kan je de kraft-tex wat bij elkaar frommelen wanneer die uit de wasmachine komt.
 • De kraft-tex gedraagt zich wat als leer. Naden lostornen = blijvend zichtbare gaatjes in je stof. Vermijd dit dus best zo veel mogelijk  (ha, alsof je tornen op zich al niet probeert te vermijden ;))
Ik heb nog duizend-en-één plannen in mijn hoofd voor dit materiaal - had ik nu ook maar eens duizend-en-één uren in een dag. En u, ziet u er wat in?


24 opmerkingen

 1. Die ritstasjes zijn prachtig van opzij, met het gestreepte flapje, maar ik begrijp je teleurstelling over de rest ;-) En je euforie over kraft-tex! Hexagoon heeft dat ook, dus ik kende het materiaal al, maar ik werkte er nog nooit mee. Gelukkig neemt gij veel proeven op de som ;-) Mij schieten meteen van die stoere opbergzakken/wasmanden -die interieurstylisten vaak in kinderkamers droppen- door het hoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh help Mieke! Waar kom je nu weer mee af! Zo tof !!! En ik ben nog niet eens goed beginnen met de kurk !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht net hetzelfde als Marleen. Ik moet eerst mijn kurkprojectjes nog maken, waaaaaacht! :) Dit ziet er ook stoer uit, ook ideaal voor manden allerlei om kinderspullen in te stoppen (pampers, tetradoeken, wasproducten, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil de lotto winnen met al die leuke nieuwe dingen die er tegenwoordig te koop zijn! Koopstop tot na de verhuis :-) Toffe tips en trucs. Mooi gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil de lotto winnen met al die leuke nieuwe dingen die er tegenwoordig te koop zijn! Koopstop tot na de verhuis :-) Toffe tips en trucs. Mooi gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet dit hebben. Mieke mijn portemonnee!!!!!! Aaaaah....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, dit moet ik precies ook hebben jong. Arghhh. Is het even stevig als het kurkleer? Of zou je voor een grotere tas wel versteviging aanbevelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier heb ik nog nooit van gehoord, maar ben geïntrigeerd. Het lijkt me een heel fijn en mooi materiaal om mee te werken. Moet ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo tof, al heb ik ook nog een kurkleer achterstand ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze jongedame heeft heel wat BFF-potentieel. Ik zie een naaidate met haar volledig zitten!! Je lunchtas is supercool hipster Mieke !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, dat ziet er superleuk materiaal uit!
  Zo'n lunchtas tegen dat het schooljaar begint, dat moet me toch nog lukken...
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die giga nestelogen zijn geweldig schoon! Net als dat nieuwe gerief! Ik moet dringend eens een tussenlanding inlassen, me dunkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zit te wachten op jouw mening over het "ananasleer" dat ik om de vijf voet op mijn tijdlijn zie verschijnen. Ik denk dan "Mieke heeft daar verstand van, we laten haar dat spul uitproberen" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een originele tasjes! En wat een leuk materiaal! Persoonlijk is dit voor mij veel aantrekkelijker dan kurkleer... Nu nog bedenken wat ik er mee ga maken, en bestellen natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kreeg dat materiaal gesponsord op London Sew Social en Annika van Näh Connection deed het me uit de doeken, hoe het verwerkt enzo. Ik zocht wat inspiratie om er een lunchtasje van te maken, want mijn lap was niet supergroot. En zie! Thank you, dear Mieke! 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En met deze blogpost zorg je meteen voor een 'Aha-belevenis'. Zaterdag zag ik in Dreamland pennenzakken uit, wat ik dacht, papier. Mijn eerste gedacht was: Wie maakt er nu een pennenzak uit papier? Dat kan toch nooit lang meegaan. Maar kijk blijkbaar is het geen gewoon papier. Meteen opgehelderd. Bedankt Mieke!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat ziet er een zalig materiaal uit! De trapezium vorm van de tasjes kan mij wel bekoren, de binnenafwerking inderdaad minder. Toch erg leuk allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wat een prachtig materiaal! Je weet er het materiaal wel uit te kiezen met je nieuwe shop, ik moet dringend eens de moed verzamelen om zo'n dingen te durven verwerken ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh geweldig!! Ik weet niet of het ermee werken iets voor mij is, maar het ziet er super uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat ziet er echt iets tof uit, net als het kurkleer steekt het mijn ogen uit. :-)
  Nu nog naaitijd zien te vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wauwie! Mooie tas. Lijkt me een materiaal dat ik eens subtiel in mijn schoonmoeder haar handen ga stoppen met een ontwerpje erbij. Knap hoor. <3

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.