Mix 'n Match boekentas

donderdag 6 augustus 2015

Of ik wat tijd had, vroeg zij bij mijn thuiskomst uit La douce France. En voor ik goed en wel nee kon zeggen volgde er, 'want heb je geen zin om die boekentas van Riet mee te testen?' Daar had je het, ik was erin geluisd. Want net zoals nee zeggen tegen mooie stofjes geen specialiteit is van mij,  is ook nee zeggen tegen ingenieuze, uitgekiende en weldoordachte beloftevolle patronen niet mijn specialiteit. En zeker niet als ze van de hand zijn van mijn creatieve virtuele naai-idool. En dat weet zij! Ik sliep er nog een nachtje over, zogezegd, want eigenlijk vertoefde ik al lang in de boekentassenhemel. De volgende ochtend zei ik ja, uiteraard, werd een walvisvriend en offerde mijn laatste vakantieweek op aan het naaien van mijn allereerste boekentas ooit. 
Mijn oudste start immers binnen een kleine maand in het eerste leerjaar. Mijlpaal, check. Vage plannen om tegen dan toch maar eens een boekentas te proberen werden concreter toen ik Riet's eerste exemplaar zag verschijnen. Een coup de foudre was het. Een streling voor het oog. En functioneel, dat ook nog!
Met een strakke deadline en een nationale feestdag waarin stof- en fourniturenwinkels hun deuren gesloten houden dook ik in mijn stoffenkast en stelde dochterlief een paar combinaties voor. Zij ging resoluut voor de meest kleurrijke stof in mijn bescheiden collectie canvas-achtigen (eentje uit de Geo Pop collectie van Robert Kaufman, al een tijd geleden gekocht bij The Village Haberdashery). Een donkere jeansstof moest de boel wat in evenwicht brengen. 
De dagen nadien werden nog verschillende (échte en virtuele) bezoekjes gebracht aan fourniturenwinkels, want hoewel geen van de benodigdheden van exotische aard zijn, heeft Veritas géén (metalen) schuifgespen in zijn collectie (Lana Lotta to the rescue! van service gesproken, daar kennen ze er wat van), had ik een specifieke frambooskleurige biaisafwerking in gedachten die ik uiteindelijk op nog geen 5 km van de deur mocht gaan ophalen bij deze webshop - ja, zelfs op een feestdag! Ok, de frambooskleur werd uiteindelijk niet weerhouden, maar dat doet geen afbreuk aan de geweldige service van Labelly - en bleek de geschatte hoeveelheid versteviging (ik gebruikte de Vlieseline S520) in de testhandleiding toch aan de krappe kant.
Nadat ik nog afrekende met een kleine voering-misstap (onnodig te vermelden dat je stoffen best voorwast en behandelt met HG vóór je de patroondelen knipt. Mijn - zorgvuldig uitgekozen grijze Architextures van bij Petite Couture - bleek 2 cm gekrompen. Plan B was een lichtblauwe gabardine die ik ergens vanonder het stof viste), verliep het naaiparcours vrijwel vlekkeloos. Echt waar, dat leest u goed! Dat je een 24/24u virtuele hulplijn als mevrouw-tassenexpert-Khadetjes hebt en ook nog bijstand van de ontwerpster herself, helpt natuurlijk wel een klein beetje. Maar in pakweg de helft van het proces verlieten beide partijen het land en mocht Mieke het helemaal in haar eentje klaren. En dat ging wonderwel. 

Dat heeft natuurlijk alles met de uitgebreide en gedetailleerde handleiding te maken, die loodst je er zo doorheen. Op z'n Zo-Geknipts. Met wel 75 stappen of zo. Maar laat u daardoor niet afschrikken. Rustig en gestaag doorwerken, dat is de sleutel tot succes! Het is een tijdvreter, dat mag gezegd worden, maar de handelingen op zich zijn niet super moeilijk. Kan u iet of wat fatsoenlijk een biais stikken? Heeft u een machine met een deftige motor? Maar vooral, kan u het nodige geduld opbrengen? Ja, ja en ja? Dan is dit project er ééntje voor u! 
Een paar dingen paste ik naar eigen goeddunken aan. Bij gebrek aan een passende kleur ritsen, nam ik geen blokritsen maar metalen ritsen, kwestie van een zilveren accent te hebben in de zijkant. En omdat de ritsdelen dan toch donkerblauw waren en niet opvielen op de jeans liet ik de biais-afwerking van de rits achterwege. 
De accolade op het rugdeel vond ik niet echt passen bij het visgraatmotief op de stof, dus knipte ik de punt van de accolade gewoon weg. 
De boekentas is wat mij betreft een ideaal lagere-school model. Met véél (groei)ruimte en verschillende vakken. Maar toch nog handzaam, ook voor een 6-jarige. 
Riet, je hebt je status van mijn idool alle eer aan gedaan met dit patroon. Het zit echt geniaal in elkaar! Op naar de kleuterversie! 
Het Mix 'n Match boekentassenpatroon is te koop op de gloednieuwe website van 'Mind the Whale'. U weet waar u moet zijn!49 opmerkingen

 1. Ook zo'n schoontje zeg; super knap! Ik zou waarschijnlijk ook wel 'ja' gezegd hebben al breekt het angstzweet mij uit bij het zien van al die verschillende fournituren. Hoogstwaarschijnlijk wordt de eerste echte boekentas hier eentje uit de winkel.. al heb ik wel nog veel tijd om mij te bedenken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat bijna lagere schoolkind staat er geweldig goed mee, met dat ongelooflijk mooie exemplaar. Ik ben fan fan fan - maar dat had je wellicht al door ;)
  --Wellicht onnodig te zeggen dat ik hier met enkele passages zat te schateren?--

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's een knappe versie! Stijlvol en toch kidsproof! Enne, die 75 stappen, dat zou ik me toch wel wat ontzien. Of het zou een goeie oefening zijn om geduld te kweken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste van die 75 stappen zijn echt a piece of cake, en dat werkt dan wel motiverend, zo snel afvinken ;)

   Verwijderen
 4. Heerlijke tas en fijne post. Na de tas bij "haar" gezien te hebben kocht ik het de volgende dag meteen. Die 75 stappen vreesde ik al voor, maar daar kom ook ik vast wel doorheen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig! Mooi, stoer en vrolijk! Tijdloos ook ;) Ik wacht vol ongeduld op de kleuterversie. Want we gaan het laatste schooljaar in met enkel kleuters...3 dit schooljaar (en nee die krijgen niet allemaal een nieuwe boekentas tegen september!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 1 september. Twintig eigenlijk-nog-kleutertjes stappen over de drempel van het Grote Eerste Leerjaar. De juf verwelkomt haar kuikens met een liefdevolle blik, maar halverwege de persoonlijke begroeting van elk kind met naam is het ineens stil. Hoe boekentaspracht een juf afleiden kan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wouhhh gaaf geweldig mooi deze tas zeg. Petje af. Ik durf het toch niet aan. Maar dochterlief zal er blij mee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waw, super! Dat is ongetwijfeld scoren bij dochterlief!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dikke, dikke merci, sorry voor de hoge lat en voor het verlaten van het land. ;-) Maar ze mag er oh zo hard zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dikke dikke merci voor de sjot ja, grote kans dat deze anders op het ellenlange to do lijstje eeuwig en ten dage onderaan had gebungeld!

   Verwijderen
 10. Mooie stofkeuze! Toffe foto's ook! Ze zal er geniet van hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat mooi... frisse kleuren scoren altijd!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat prachtig!!! ik zou hem wel willen hoor. Maar denkelijk durf ik er niet aan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jolien gaat nogal de show stelen op 1 september! Super mooie boekentas!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig! Je hebt hier zoveel plezier van, dat is zoals jassen, of nog beter, je kan er echt elke dag naar kijken. Zalig toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Schitterend !!! Daar zal jouw lagere schoolkind wel keicontent mee zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw! Los van het feit dat het stappenplan 75 stappen heeft, vind ik het al chique dat er mensen zijn die aan een boekentas durven starten... Heel mooi!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw! Mooi, stevig, netjes, functioneel, uniek!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mja, er zijn zo van die momenten dat ik er echt niet van over kan hoe goed andere mensen kunnen naaien. Dit is zo een moment, en dan bedenk ik mij dat ik toch nog wel wat werk heb hier :-) Super mooi Mieke, ik doe het je niet na!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig! Die stof is gewoon perfect! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wauw! zo mogen starten in het eerste leerjaar, dat is gewoon geweldig! Knap werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi gedaan! Ik heb nog effe tijd om de stap naar boekentassen te maken....
  ik moet ze hier eerst nog leren om wat meer zorg te dragen voor hun rugzakjes eer ik daar aan begin...
  Maar knap exemplaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ook een schoon exemplaar seg, ik kocht er 1 twee dagen voor de eerste verscheen... T zal voor Frits worden volgend jaar want dat moet ik ook eens proberen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. De perfecte boekentas! Ik maak dat nooitofvanzijnleven, maar kijk met veel bewondering naar deze!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een prachtexemplaar. Nu moet ik nog een jaartje wachten. Of misschien gewoon eens helemaal op tijd beginnen, lol, waarschijnlijk niet dus. En er komt nog een kleuterversie ook zeg je? Dat wordt extra gevaarlijk, als je weet dat ik er al een dacht om de oudste zijn boekentas te vervangen.
  Trouwens, op feestdagen en zo van die hoognodige fournituurstressmomenten, kan je hier ook terecht hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ook hier trekt mijn oudste in september naar het eerste leerjaar. Hij heeft al een boekentas. Maar mijn kkeuterdochter haar rugzakje heeft het begeven, dus wij wachten op de kleuterversie. Al heb ik het doorgaans niet met tassen maken. -bleh!-

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ook hier trekt mijn oudste in september naar het eerste leerjaar. Hij heeft al een boekentas. Maar mijn kkeuterdochter haar rugzakje heeft het begeven, dus wij wachten op de kleuterversie. Al heb ik het doorgaans niet met tassen maken. -bleh!-

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Vreeeeee schoon zeg!!!!! En net nu heb ik kinders die een leeftijd hebben waar ik geen boekentas meer voor kan/mag maken! Damn!
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Amai zo schoon! En u zegt een kleuterversie .... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dit is echt een schitterende versie! Jammer heb ik geen lagere schoolkinderen meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Gebrek aan naaitijd liet me naar winkel-exemplaren grijpen...... 4x 75 stappen is zelfs voor deze bandwerk-liefhebster teveel van't goede tijdens de vakantieperiode. Maar oooooooh, wat heb jij een prachtexemplaar vanonder je machine laten rollen! Perfecte combinatie......ik neem mijn hoed af!
  Een fan

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Oei Mieke, dat klinkt als een minpunt voor Veritas - spijtig, want als we op de klantendienst de voorraad nakijken dan blijken de meeste winkels deze schuifgespen (TT-slotjes) altijd in voorraad te hebben (goud, zilver en antiek zilver, 26 mm).
  Je werk is alleszins prachtig, je dochtertje kan fier naar school met zo'n exclusieve tas!!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Knappe prestatie deze boekentas voor je oudste.Je gaat er toch nog een bijpassende pennenzak bij maken zeker?!En dan aftellen naar 1 september ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Amai Mieke, je bent er meteen goed ingevlogen na la douce France! Een prachtige boekentas is het geworden! Ik kijk al uit naar de kleuterversie, maar vrees ook wel een hulplijn nodig te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Amaai, ik zou er zelfs niet aan durven beginnen! Het is prachtig geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hier zijn geen woorden voor, zo mooi dat het geworden is! Wat een absoluut prachtig resultaat! Hoedje af, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. This is simply incredible. It's perfect! The colors, the sewing, the crisp corners, everything! wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Op jouw drie vragen zouden mijn antwoorden eerder nee, ja en nee zijn :-) Echt, ik haat biais en geduld voor dit soort werk zou ik niet hebben. No way.

  Dus GROOT respect van hieruit. Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.