Back to reality: het herfstkleedje

maandag 14 oktober 2013

Nadat ik de weergoden vorige week nog op het verkeerde been probeerde te zetten door het zomers bloesje, werd ik stevig teruggefloten. Guur weer, regen, wind, kou: kortom mejuffrouw Jansen, het is herfst! 

En herfst, dat vraagt om een andersoortige garderobe. Ik maakte een kleedje. Een kleedje? U fronst de wenkbrauwen? Was het geen herfst? Jawel, maar het werd een allercomfortabelst en lekker dik, zacht herfstkleedje! In tricot.

Vorig jaar maakte ik voor Janne al eens de cowl neck jumper dress van Heidi&Finn. Daaruit leerde ik een aantal dingen, waaronder de allerbelangrijkste les voor (aspirant-)naaisters: was altijd de stof voor, en zéker als het gaat om tricot. (Het kleedje in maat 3 jaar, bleek na een wasbeurt nog nét te passen voor mijn toen 1,5 jarige dochter, en haar peuterbuikje kwam er schoon in uit  - om maar te zeggen, dat krimpt!) Ha, mij zullen ze niet meer hebben - en u hopelijk ook niet!

Ik gebruikte de cowl neck jumper als basis, maar paste nadien zowat alles aan. Voor- en achterpand werden minder uitgeschuind en het kleedje werd volledig gevoerd in dikke rode tricot (bestand tegen herfstige temperaturen, jawel). De mouwen werkte ik af door de stof van de voering 6 cm langer te knippen en dan naar buiten om te boorden. In het voorpand verwerkte in 2 halve cirkels - oorspronkelijk bedoeld om zakken van te maken, maar dat idee werd na een eerste poging afgevoerd - misschien doe ik dat later nog eens. En last but not least: de kraag werd helemaal hertekend naar het voorbeeld van een kraag die ik al surfend hier tegenkwam. 



Een paar detailfotokes


En dan mét model

Mama: "Doe je armen eens naar voren"



Vergeef mij de slechte (en wisselende) belichting. 
Ook de schuld van de herfst.







De bronskleurige knoop op de kraag recycleerde ik van een oude jas. Zo'n retro-look, in combinatie met zo'n retrostofje, dat doet het hem toch voor mij.

24 opmerkingen

  1. Mooi! Zeker met dat kraagje! Kga je volgen met bloglovin :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! En joepie, een volger bij!

      Verwijderen
    2. Echt leuk - goed gedaan Mieke!

      Verwijderen
    3. En ik kom binnenkort eens piepen op jouw blog voor dat rimpelen met framilon!

      Verwijderen
  2. Cindy Verstrepen14 oktober 2013 om 22:42

    wauw! Ik wil ook zo ééntje! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eigenlijk stiekem ook, voor mezelf. Mmm, to-do-lijst weer aangevuld :)

      Verwijderen
  3. zeer mooi, ik was eigenlijk ook nooit stof voor en heb het krimpprobleem nog niet voor gehad, maar zal mss beter ook wat voorzichtiger zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hééééél knap gedaan! Daar waag ik mij na een jaar nog niet aan, patronen aanpassen... Ik ga je ook volgen :)
    woohoobydavina.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooh, dat is zò een tof kleedje! Dat stofje, die kraag, de "zakjes", echt super!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Supermooi kleedje! Echt prachtig gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Superleuke jurk! Ik heb het stofje ook en twijfel nog aan de bestemming... je brengt me op ideeën, en hebt er nog een volger bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi! Dat kraagje vind ik echt leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. heel mooi! ik vind het persoonlijk veel mooier dan het oorspronkelijke patroon!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo leuk seg, al die toffe reacties! En aan de mooi-verpakte-smeekbedes van een aantal mensen op facebook kan ik niet weerstaan: er volgt binnenkort een tutorial - niet dat 't moeilijk is hoor. Maar bon, van een klein beetje assistentie op andere blogs ben ik zelf ook nog nooit doodgegaan ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jippie, gaaf dat ik deze tegenkom! Wil dit stofje al zodra ik het zag voor de oudste dochter, maar kreeg geen goede ideeen om te combineren..Deze is perfect! Dalijk eens vragen wat dochterlief er van vindt...Dank voor de inspiratie!
    Kom hier zeker nog eens gluren om te zien wat je nog meer hebt..

    (ps. welke kleur legging heeft ze nu aan..want kan t niet goed zien...Dat vind ik dan wel n lastige om te combineren)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, tof stofke é, ik zou er zo meer van kopen om voor mezelf ook iets te maken :) De legging die ze erbij aan heeft is oranje, maar ze heeft ook een felblauwe die ik erbij combineer, of rood kan ook. Veel opties! Altijd welkom om te komen piepen!

      Verwijderen
  12. Wauw, wat mooi! Die a-symmetrische kraag doet 't 'm. Prachtige kleuren ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een leuk jurkje.en die kraag is ook zo gaaf! Ik denk toch dat ik dat patroon maar eens aan moet schaffen en dan jou maar eens lastig moet vallen voor de kraag ;-) Die mouwen vind ik ook zo'n goed idee!
    Ik kom je ook volgen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annemieke, leuk een volger bij! Je hoeft mij niet lastig te vallen (al heb ik daar totaal niks op tegen ;)) want er staat al een tutorial op mijn blog (zie bovenaan op de knop "tutorials ;)).

      Verwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.