Een lesje in de stochastiek maar vooral: wie wint er hier?!

vrijdag 3 oktober 2014

Dat examen van dinsdag, weet u nog, dat was er eentje in de statistiek. Kansberekening enzo. Ik kon het niet laten en paste één en ander toe op de grootse give-away*.

285 reacties telde ik. Na het schrappen van een enkele dubbele reactie (ha, dachten jullie echt dat ik daarin zou trappen;)), de occassionele overenthousiasteling die er pas ná de druk op de enter-knop aan dacht haar keuze kenbaar te maken, en jawel, echt waar, iemand die vond dat haar stoffenkast al genoeg gevuld was (ja, Jochapeau, het gaat over jou - nee Khadetjes, gewonnen stofjes vallen in mijn telling niet onder 'IN') bleven er 261 unieke kanshebbers over.

261 kanshebbers voor 14 stofjes. Wel, 13 als ik eerlijk ben. Want Ann Willems, die Janneke als naam suggereerde, mocht als eerste kiezen. En zij koos voor pakketje D1 (de aandachtige ijverige lezer wist dat). Dus in groep D bleven nog maar 2 pakketjes over om te verdelen. Dat had natuurlijk zijn gevolgen voor de kansverdeling in die groep.

261 kanshebbers voor 13 stofjes, dat is een marginale kans op winst van 5,5%. Maar het give-away systeem dwong u tot een keuze voor stofjes uit één welbepaalde groep. Enter de conditionele kansen. 

De pakketjes uit groep D waren met voorsprong de populairste. 102 gegadigden dingden mee naar 3 (of dus eigenlijk slechts 2) pakketjes. Dat geeft een kans op winst in die groep van 'slechts' 1/102 + 1/101 = 1,96%. 40 volgers hadden een voorkeur voor groep A, waarin 3 stofjes te verdelen waren. Elkeen die hiervoor koos had een kans van 1/40+1/39+1/38=7,63% om een pakketje in de wacht te slepen. 62 volgers kozen voor B en hadden een  kans van 6,59% om te winnen, en  de 57 mensen die kozen voor C hadden een kans van 7,18%. Nice to know, toch :).

Maar u bent hier niet voor mijn nerdiaanse bespiegelingen. U bent hier om te weten of u gewonnen heeft! Als u mijn eerlijkheid in twijfel trekt, bent u vrij onderstaande filmpjes te bekijken. Voor de uitslag kan u ook gewoon verder scrollen :)

Groep A, trekking:

Groep B, trekking:

Groep C, trekking:
Groep D, trekking:

In elke groep krijgt de eerste zijn eerste keuze, de tweede zijn eerste keuze indien nog beschikbaar, of zijn 2de keuze enz.

In groep A winnen respectievelijk:

 1. Lien Meerschaege: A2
 2. Miranda: A3
 3. Caroline Provinciael: A1
In groep B winnen respectievelijk:
 1. Ine Delooze: B4
 2. Evelyn Vertriest: B2
 3. Juf Barbara: B3
 4. Sylvia@ lilyenwoody: B1
In groep C winnen respectievelijk:
 1. Mary Zingstra: C4
 2. Tinekebo: C3
 3. Leen De Peuter: C2
 4. Isabel Meirsman: C1
In groep D winnen respectievelijk:
 1. Ann Willems: D1
 2. Annelies Joris: D2
 3. Miet: D3
Dames (want, o, surprise, geen enkel man nam deel), mailen jullie mij jullie thuisadres? Dan kunnen jullie heel binnenkort een leuk pakketje in de bus verwachten!

Tenslotte wil ik nogmaals de sponsors bedanken, zonder hen, geen grootse give-away. En aan ieder van jullie, geweldig hard bedankt om deel te nemen, en voor jullie erg positief onthaal van 'Janneke'. Dat maakt het meer dan de moeite meer dan waard :) Ik hoop hier in de toekomst nog massaal Jannekes op mijn scherm voorbij te zien komen!*Wie had dat gedacht, dat die statistiek uit mijn professionele leven, nog ooit van pas zou komen in een naaiblog ;).

26 opmerkingen

 1. Het zal misschien verbazen, maar ik <3 statistiek :-) (hoop zelfs volgend jaar assistent van de prof wisk/stat te worden, mijn omgeving verklaart me gek ;-) ). Zalige Give-Away trouwens! Sylvia is met mijn favoriet gaan lopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, niet gewonnen maar wel weer wat bijgeleerd. Mss kan je deze les ooit nog eens herhalen;-). Ja ook hier is Sylvia met mijn favo gaan lopen. Ook hier een statistiekje van maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooooooooh! Super!!! Ik won nog nooit iets! De vraag 'staat mijn naam daar nu echt?' komt dan ook voortdurend op. Naar welk e-mailadres kan ik mijn adres sturen? Oooh ik ben echt super super blij!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zie je maar, zeg nooit nooit! Mailen op siskobymieke@gmail.com!

   Verwijderen
  2. Oh Lien , gelukzak. En als het pakketje is aangekomen niet vergeten te showen op woensdag in de schuur hé!

   Verwijderen
 4. Ik moet het echt gaan geloven...Veel geluk heb ik in de liefde! Proficiat aan de winnaars!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stannel, ik deel jouw reactie ;)
  Toch leuk op te mogen meedoen! Dankjewel, Marta

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik nog eens statistiek geef, kan dit misschien wel eens een toetsvraag worden ;-)
  Jammer, ik zat bij de statistisch grootste groep. Succes aan de winnarars voor mooie naaisels.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn veel enthousiasme jouw hele berekening doorgenomen, want rekenen is ook één van mijn favorieten, zalig!!! Maar nog zaliger: Ik heb gewonnen! Super super super! Wat ben ik blij! Dankjewel!!!! En ook een dikke zoen van mijn kleine muis, want zij mag weer een nieuw kleedje verwachten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu is het echt wel helemaal duidelijk ! Statistiek en ik gaan helemaal niet samen (ook al zou dat moeten voor mijn job ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh joepie, ik win graag :-) Bedankt voor de prachtige prijs! Mijn gegevens zijn al onderweg. En je Janneke komt er ook bijna aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. proficiat aan de winnaars. En bedankt voor de give-away Mieke, je hebt in één beweging 13 dames gelukkig gemaakt, dat kan ook tellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet gewonnen maar toch niet getreurd, die schattige kinders in de weer met de papiertjes maakt veel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weet je toevallig de naam van het stofje D1? dat blauw met vlindertjes?
  Ik zou het graag willen kopen, maar ik vind het niet direct op de website van Ella en Basiel. misschien kijk ik gewoon bij de verkeerde soorten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moonlit heet het denk ik, van cotton+steel. Idd voorlopig uitverkocht bij Ella & Basiel, maar mss vind je het elders nog?

   Verwijderen
  2. het stofje is ondertussen ook bij BelleLien te koop ;-)

   Verwijderen
 13. Ooo, voor het eerst heb ik iets gewonnen! Superblij met dit mooie pakje! Sorry Laurance van p'titmonstres.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Volgens mij behoor ik tot een van de super gelukkige :) Ik heb je een mailtje gestuurd met mijn gegevens. Alvast super bedankt en ik zal snel het resultaat showen, want mijn meisje loopt sinds deze week, dus nu kunnen de jurkjes weer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik moet bekennen, die statistiek, dat is met zo goed Chinees. Maar Proficiat aan de winnaars!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha grappig, je lesje in statistieken. Snap er niks van, maar ik begrijp wel dat ik niet gewonnen heb. Jammerdebammer ;-)
  Gefeliciteerd aan de winnaars!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Stochastiek, dat is ook de inhoud van mijn huidige cursus statistiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. leuk !!!! gewonnen !! patroontje heb ik al uitgeknipt :) ik kan aan de slag

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Proficiat iedereen!
  @Mieke: bedankt voor dit gratis patroontje en de moeite en tijd dat je erin stak!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Nice to know toch zet gij daar bij, lachen, ik kon echt nie aandachtig blijven deze keer :))

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.