Opplooibare stoffen manden, mét tutorial

zondag 25 januari 2015

2015 wordt het jaar waarin ik orde schep in de chaos, het jaar waarin ik de agenda, notaboekjes en ringmappen omarm en waarin ik de oorlog verklaar aan de entropie*

Yeah right. As if that's gonna happen.

Hoe dan ook, nadat de stapels plastieken bakken uit de living verdreven werden en plaats maakten voor het felbejubelde naaimeubel, werd de zin naar orde, netheid en organisatie stevig aangewakkerd. Toen ik deze week in den Aldi passeerde voor tekenmappen om mijn patronen te klasseren (een tip van haar), nam ik ook een aantal stevige kartonnen opbergdozen mee. Van dat type dat je nog moet uitvouwen. Stevig ja, handig ook, en lelijk, dat heeft gene naam. Goed voor in de kast, maar zeker niet voor op de kast.

Maar toen ik ze in elkaar zette, bekeek ik het systeem eens van dichtbij en bewonderde de geniale eenvoud. Onder het motto: wat in (lelijk) karton kan, kan ook in (prachtige) stof, toog ik aan het werk. Twee testversies had ik nodig om de werkwijze op punt te stellen. Geniaal in zijn eenvoud, zei ik het niet?
Het systeem bestaat uit 5 rechthoeken die je aan elkaar zet, 1 bodempaneel, en 4 zijpanelen. Aan twee van die zijpanelen zit aan beide kanten een extra 'flapje'. Die gebruik je om de zijpanelen aan de andere panelen te bevestigen en op die manier een rechte hoek te vormen. Dat kan met drukknopen of kamsnaps, of eventueel zelfs velcro.
Opplooibaar - dus
Of aan één kant te openen. U kan misschien wel een toepassing bedenken waarbij dat nog eens van pas komt.

Testversie nummer 1 werd een grote mand, van 30 x 30 x 30 cm. Ik gebruikte stof  (ikea), versteviging (S520) en drukknopen (kamsnaps) die ik in huis had, en ze bleef overeind. Alleen de onderste hoeken, dat was nog niet wat het moest zijn.

Testversie nummer 2 is een kleinere doos van 23 x 15 x 15 cm. Ook hier stof uit de Zweedse meubelgigant. Ik streek bij deze versie bovenop de S520 aan de zijkanten ook nog H630, voor een beetje extra zacht- en stevigheid. De manier waarop de zijkanten aan het bodempaneel werden genaaid paste ik aan. En ik nam foto's, speciaal voor u. Sympathiek toch?

Werkwijze
 • Knip stof (ik gebruikte hier canvas, maar denk dat gewone katoen ook moet lukken) en versteviging zoals aangegeven op onderstaande afbeelding. De afmetingen bepaalt u zelf - let op: de breedte moet minimum 7 cm zijn, om de hoek met behulp van de bevestigingsflappen van 3cm breed te kunnen maken  Vervang de B door de breedte van de gewenste doos, de D door de diepte en de H door de hoogte. De versteviging knip je best net iets smaller dan de uiteindelijke afmeting (1mm aan elke kant is voldoende). dat maakt het keren een pak gemakkelijker.

 • Strijk versteviging op de binnenstof van de zijpanelen zonder bevestigingsflapjes. U blijft overal op 1,1 cm van de kant, zodat u op 1 cm kan stikken én nog 1 mm over hebt tussen stiksel en versteviging. Strijk eerst de S520 en daar bovenop de H630.
 • Strijk versteviging op de binnenstof van de zijpanelen mét bevestigingsflapjes. Op zowel de linker- als de rechterkant strijkt u de strook S520 van 2,8 cm x (H - 0,2 cm) op 1,1 cm van de kant. Dan laat u 2 mm onverstevigd en strijkt in het midden de S520 met daarbovenop de H630.
 • Strijk de S520 op het bodempaneel, op 1,1cm van de rand. 
 • Speld binnen- en buitenstof van de zijpanelen met bevestigingsflap met de goede kanten op elkaar. Start met stikken vanop de kant, vanaf 5 cm vanaf de linkerzijkant. Eindig ook op de kant, 5 cm vanaf de rechterzijkant: zie zwarte lijn op foto!
 •  Knip buitenhoeken bij, en binnenhoek in.
 • Keer om en duw alle hoekjes mooi uit. Door de aangebrachte versteviging gaat dat wat stroef, maar het keergat is normaal ( tenzij je een heel erg smalle mand maakt) ruim genoeg. 
Uitzicht buitenkant
Uitzicht binnenkant - de flapjes kunnen door de uitsparing in versteviging gemakkelijk plooien
 • Speld binnen- en buitenstof van de zijpanelen zonder bevestigingsflap met de goede kanten op elkaar. Start met stikken vanop de kant, vanaf 2 cm vanaf de linkerzijkant. Eindig ook op de kant, 2 cm vanaf de rechterzijkant: zie zwarte lijn op foto!
 •   Knip buitenhoeken bij, en binnenhoek in.
 •  Keer om
 •  De 4 zijpanelen zijn al klaar voor bevestiging aan het bodempaneel.
 •  Speld binnen- en buitenstof van het bodempaneel met de goede kanten op elkaar. Stik enkel de  4 hoeken. Zie zwarte lijn op foto!
 •  Knip buitenhoeken bij, en binnenhoek in.
 •  Keer om en duw de hoekjes mooi uit. 
 • Doordat de hoekjes al werden vastgestikt, plooit de naadwaarde automatisch gemakkelijk mee naar binnen. Plooi en strijk de naadwaarde verder 1 cm om naar binnen. Het is de bedoeling dat binnen en buitenstof mooi op elkaar aansluiten.
 • Steek nu de zijpanelen met de flapjes in de openingen van het bodempaneel, en speld op elkaar.(u kan ze meteen alle 4 spelden, maar ik speld en stik dat persoonlijk liever 1 per 1 zodat er geen stof in de weg zit onder de naaimachine). Let ook op de volgorde: zijpanelen met bevestigingsflapjes moeten over elkaar gepositioneerd worden. 
 • Stik vast op het bodempaneel op een paar mm van de rand. Herhaal met de 4 zijpanelen.
 •  Het resultaat ziet er dan als volgt uit. 
 •  Draai om, zodat het geheel met de binnenkant naar boven ligt. Plooi de zijkanten naar boven en vorm met de bevestigingsflapjes een rechte hoek.
 • Breng drukknopen of kamsnaps aan. Met één per flapje blijft de kleine doos gemakkelijk stevig rechtstaan. Voor de grote gebruikte ik er 2 per flapje. 
Klaar! Simpel é?!
Om spelden, parels of ander klein materiaal kan u deze dozen niet gebruiken omdat er in de hoeken altijd nog kleine openingen zijn
Het kind is gewoonlijk moeilijk te overhalen om te poseren, maar toen ze mij foto's zag nemen van de doos zonder levend wezen wilde ze per se assisteren, en hoe.


* Een duur woord dat ooit is blijven hangen uit de lessen fysica - iets met de natuurlijke neiging tot chaos.

63 opmerkingen

 1. Geniaal! Dit moet ik proberen, komt zeker goed met zo'n uitgebreide tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superhandig! Dank je voor de tutorial, die ga ik gauw eens uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi!! Dit moet ik goed onthouden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was ook langs gegaan in den Aldi mar heb die plastieken enveloppemapjes die in een ringmap passen meegenomen. Dit idee is ook handig!
  Leuke dozen, met jou personal touch mogen ze zeker gezien worden!
  Bedankt voor de uitgebreide tutorial!
  Groetjes Nancy (Stikplezier)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap! Super om dit met ons te delen. Ik ben fan 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 6. handig lijkt mij dit, dat moet hier eens op de agenda komen aangezien 2015 ook het jaar is tegen chaos hier ;-) btw schone stoel jong, daar ben ik nu nog al eens jaloers op se ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja ik wil ook zo'n stoelen, maar dan witte :)
   mogen wij een verkoopsadresje? pretty please
   *puppyoogjes*

   Verwijderen
  2. Ook gekend als het Eamesbijzettafeltje :-), komt overal terug, maar nergens om op te zitten :-) ... Ik pleit evenwel ook schuldig ene te bezitten, te koop in de betere designwinkel (the real deal) of op het internet (replica) (in te geven : Eames stoel en je krijgt honderden hits)

   Verwijderen
  3. Lol Katrien! Hier worden ze wel gebruikt om op te zitten ;) en idd lies en Regina, geef in mr. Google eames in en je kan er niet naast kijken :)

   Verwijderen
  4. Mieke, eens kijken naar insta_gram_eenheidsworst ... Om je een breuk te lachen ... Big fan trouwens van de rode zitschelp en jouw plooiboxen ! Ook leuk als verpakking van een kado !

   Verwijderen
  5. Bedankt voor de tip Katrien, ik werd meteen volger. Hilarisch!

   Verwijderen
 7. Mooi! begin er deze week meteen aan want zocht nog manden

  BeantwoordenVerwijderen
 8. entropie.. dat past precies bij mij :)
  heerlijke tutorial

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nice thinking! Waar blijft ge het halen ;) Super leuke Tuto.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Entropie... Nu weet ik waar ik last van heb! Maar tegelijkertijd ben ik ook allergisch voor rommel. En nee, plastic bakken zijn het ook niet. Bedankt voor deze tuto!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk! Zo leuk dat mijn dochters er elk 3 willen...werk aan de winkel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk! Zo leuk dat mijn dochters er elk 3 willen...werk aan de winkel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw zeg ! Dat wil ik ook !!! Dus dikke merci ! (misschien geraken die mutsen, sjaals, handschoenen, ... hier eindelijk dan eens opgeborgen !)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoe mooi zeg! Jouw exemplaren hoor alleszins thuis OP de kast!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Reacties
  1. Nee jom, die mensen achter de kartonnen dozen, dat zijn de ware genies :)

   Verwijderen
 16. Als ik tijdens de les het begrip entropie uitleg verwijs ik graag naar de staat van menig puberkamer, waar meestal ook gestreefd wordt naar zo veel mogelijk chaos tot grote ergernis van de moeder in kwestie. En raar maar waar, de meeste pubers kunnen zich hier wel in vinden. Ik zie ze dan stiekem grinniken.
  Maar nu gaan al die moeders zorgen voor geweldige opbergbakken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL. Met dat verschil dat er hier net gestreefd wordt naar zoveel mogelijk orde. Maar dat streven wordt tegengewerkt door erg sterke entropische krachten in huis ;)

   Verwijderen
 17. Wauw, zo tof! Wat je allemaal al niet met stofjes kan he! Leuke tutorial, wanneer ik eens wat meer tijd heb, ga ik deze toch ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waw tof! Heb het alvast gepind want die zullen hier zeker op het to-do-lijstje komen. Bedankt voor de duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat had ik nu ne keer nodig zie! Ook hier proberen we van 2015 het jaar van de organisatie te maken! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel erg leuk! Bedankt voor de tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Top tutorial! Dikke merci hoor! En je koos dan ook nog eens zo'n mooie stofjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. En in zwart-wit kan je niet fout gaan dit seizoen, heb ik mij laten vertellen :)

   Verwijderen
 22. Tof idee. En dankjewel om aan je schare bloglezers te denken en dat eens aan ons uit te leggen. Ik zet ze op het programma voor als ik ooit eens een deftig ingerichte naaikamer heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik blijf het knap vinden hoe jij en sommige anderen het klaar krijgen om zomaar zelf een ontwerp te maken.Mooie stofjes en top idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Allee seg oe doe ge het toch he, vielen dank in ieder geval da moet ik eens maken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Woohoo, heel leuke dozen! En met tuto en al, dat zien we natuurlijk wel zitten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Super! Gaat zeker van pas komen bij het inrichten van mijn nieuwe flat!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Super! Ik zocht net naar manden/bakken om mn stofjes in op te bergen ,die ik net gesorteerd had.Dit is precies mooi daarvoor. Dank !

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Super! Ik zocht net naar manden/bakken om mn stofjes in op te bergen ,die ik net gesorteerd had.Dit is precies mooi daarvoor. Dank !

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Super handig, dit ga ik zeker eens uitproberen! Hier ook entropie alom :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Waauuw, super merci voor de tutorial! Ik ben ook geweldig fan van orde en een iet of wat opgeruimd huis en dan liefst in mooie dozen in mijn lievelingsstofjes! Zoonlief viste net uit zijn boekentas een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje-van-een-meisje-die-fan-is-van-mijn-naaisels en bij deze heb ik meteen inspiratie voor een kadootje! Lieve groet, V.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Handig! En beter gelukt/simplere dan mijn pogingen (denk ik). Zijn ze wat stevig ook (lees, houden ze een beetje hun vorm)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hei Christine, merci! Ze houden hun vorm (op de foto's zit er verder niks in), maar geven wel wat mee als je er vanalles in propt uiteraard, in die zin zijn het eerder 'manden'.

   Verwijderen
 32. Bon, ik las en herlas, maal 38, en ik kan besluiten dat ik dit vermoedelijk wel zal kunnen. Mijn verstand is minder mee maar mijn hart wil deze zo graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Super! Mercikes ... net gepind. Dat gaat hier weldra ook eens gemaakt worden.

  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Tof! Ik ga hem pinnen; je weet nooit dat ik ook eens een opruimwoede krijg ;-)
  Merci voor de duidelijke uitleg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Geweldige tuto en net op tijd aangezien ik ook in een opruim-fase zit ;-). Dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Geweldige tuto en net op tijd aangezien ik ook in een opruim-fase zit ;-). Dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wat een geweldige uitleg. Super om ook te gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Deze staan ZO hard op mijn wish-list!
  Bedankt voor de tutorial, die zal zeker van pas komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wat een fantastische tutorial!!!! Bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hoppa! Gemaakt, zoals ik had beloofd! Ik blog er over want amai het was toch niet zo simpel als gedacht en niet alles in huis en zo....maar toch superleuk resultaat! Merci 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik ga ze pinnen en maken. Let maar op! Had dit postje nog niet gezien, maar als ik erin geslaagd ben zal ik het resultaat laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.