De budgetbroek

woensdag 4 februari 2015

Al van mijn eerste steken, droom ik ervan een broek te maken voor mezelf. Eentje die past, en niet alleen in de lengte. De grootste uitdaging is daarbij mijn verhoudingsgewijs ronde poep en smalle taille. Je weet wel, dat peerfiguur.
Daar wil ik trouwens nog wat over kwijt, over mijn peerfiguur. Sinds ik blog en nogal recht voor de raap schrijf over mijn rondingen krijg ik af en toe opmerkingen in het genre van 'maar jij hebt toch een mooi figuur', 'jij bent toch niet dik', 'je hebt toch niets om over te klagen', 'je moet jezelf niet zo neerhalen'. Wel lieve mensen, jullie hebben gelijk. Ik ben eigenlijk best tevreden met mijn lichaam - ok, in sommige zones kan het altijd beter, maar ik lust dan ook wel heel graag chocola, taart, chips, snoep,.. en daar moet je de consequenties van aanvaarden. Ik klaag allerminst. 

Ik stel enkel vast dat de onderstukken in de winkel mij meestal niet goed passen, en dat dat ook geldt voor de standaardmaten in de gangbare naaiboekjes. Meer moet u daar niet achter zoeken. Als er iets is dat je (stilletjes aan, er komt ook wat trial en error aan te pas) leert met kleding maken voor jezelf is het waar en hoe je afwijkt van de 'gemiddelde verhouding'. En dat is prima. Een gemiddelde is ook maar een gemiddelde, en dus een optelsom van vele afwijkingen gedeeld door het aantal afwijkingen. Dus mensen, omarm de afwijking! 
Voor mijn eerste échte broek had ik mijn oog laten vallen op de Thurlow Trousers van Sewaholic. Ik besloot een testversie te maken uit een coupon van jawel, 8 €. Ik was er net aan begonnen toen ik deze post las, en de moed zakte mij al wat ik de schoenen. Maar wonderwel verging het mij heel anders, en ondervond ik geen problemen met de werkbeschrijving. Al was ik blij dat ik voor mijn eerste echte gulp wel een extra hulplijn ter beschikking had van de naaijuf. De maatvoering is inderdaad aan de ruime kant, dus volgende keer mag daar nog een maatje af. In zijn gehele ben ik tevreden, voor een eerste keer, maar de fit is nog niet pérfect. 

Als zij de koude trotseert in topje en rok voor een aan-foto, dan kan ik ook wel wat regen aan, nietwaar?
Want ik leerde bij deze broek weer een nieuwe afwijking kennen. Jawel. Ik heb niet enkel stevige bovenbenen, ik heb ook vooruitstekende bovenbenen, ha. Dat creëert een stofoverschot boven de bovenbenen, dat volgende keer nog weggewerkt moet worden. 


De paspelzakken staan wat open - tja, je hebt een ronde poep of je hebt er geen - en ik overweeg ze nog toe te naaien. Want zeg nu zelf, welke vrouw steekt er dáár nu eigenlijk werkelijk iets in.
Maar voor een broek van maximaal 8€ + rits + schuifknoop + draad/naald = 15 € ben ik dik tevreden!

38 opmerkingen

 1. Tis een schoontje geworden, die budgetbroek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap, Mieke!! Zeker een herhaling waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sewaholic is perfect voor peertjes, ik ben ook fan! Het leuke is dat je inderdaad op je eigen maat kan werken, eens je het patroon en de pasvorm fits hebt. De aanpassingen vallen best mee - zonder een halve broek terug open te halen. Mijn Thurlow dateert al van 2013 (unk?) en ik popel om een tweede te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ideaal is wel dat ze ruimte voor aanpassingen voorziet é! Ik ben zwaar fan van Tasia :)

   Verwijderen
 4. Mooie broek, die zakken achter zitten er super mooi is (ook al staan ze beetje open). Ik had nog nooit van vooruitstekende benen gehoord, zo leer je nog eens wat :) Geweldige paraplu trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blij dat het bij jou vlotter verliep (waar liep het bij mij in hemelsnaam toch zo fout???)... Leuke broek, staat je goed en die prijs is mooi meegenomen! Dan toch nog eens in 2015 de thurlow uitproberen???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker nog eens proberen! Ik weet niet waar het bij jou fout ging, maar sommige projecten gaan gewoon van bij het begin al fout é, mss was dit er zo ééntje. Gewoon nog eens met schone lei starten (want ik vind jouw broek wel een héél schoontje!)

   Verwijderen
 6. Ewel, ik vind je broek super mooi!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Paspelzakken, jawadde! Ik denk dat de gemiddelde winkelbroek geen enkele dame perfect past ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waauw! Jaloers op de hoeveelheid durf om daaraan te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het maar net, gewoon een beetje durf, want werkelijk, zo moeilijk is dat niet!

   Verwijderen
 9. -schaterlach- Ik! Ik steek daar vanalles in ;). Maar met mijn rondingen zou ik ze toenaaien, want dat staat ook altijd open bij mij. En naast ons peermodel hebben we de bovenbenen blijkbaar ook gemeen. Spaart me onmiddellijk al wat werk uit, als ik ooit voldoende moed verzameld heb om mijn eigen rondingen van zo'n schoon broek te voorzien. Knap werk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, toen ik het neerpende wist ik dat er toch een enkeling die zakken zou gebruiken :) En verder: laten we onze bovenbenen omarmen!

   Verwijderen
  2. Bovenbenen omarmen, Mieke? Ik zie je al bezig.. haha!

   Verwijderen
 10. Hola pola! Ik vind deze al zeer geslaagd voor een eerste versie. Ben al benieuwd naar de volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een broek! Een echte broek!!! #petjeafvoormieke xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Out of my league, dit. En met paspelzakken en al zeg! Hoedje af, echt mooi gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Maar out of your league? Ik denk het niet! Gewoon eens doen en stap voor stap afwerken. Echt niet zo moeilijk!

   Verwijderen
 13. sjiek!
  idd zeker als dat uit een couponneke kan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sjiek gedaan seg! Daar waag ik me nie aan voorlopig... Vooruitstekende onderbenen das nieuw voor mij:) k ga er is op letten :))

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw Mieke, een echt broek! Knap gedaan, hier is moed voor nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie broek en model! Ook ik heb dezelfde problemen om het juiste broekpatroon of kant-en-klarebroek te vinden. Ik ga eens op zoek naar jouw patroon :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Echt héél schoon! Ik denk er ook al een tijdje aan om eens een broek voor mezelf te maken, maar ik laat me altijd weer verleiden voor de kindjes, en al mijn plannen schuiven op de lange baan...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. woowie, echt knap gedaan! Ze staat je super! Ik vind dat ze haast perfect zit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauwie ! Zo'n schoon broek ! (naailesgewijs ben ik ook op zoek naar een ideaal broekpatroon voor mezelf ... maar we zijn nog steeds zoekende ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zware bovenbenen, ik kan daarover meespreken. Ik maakte ooit een broek maar heb daar nu een degout van. Niet van het maken maar van het resultaat. Ik heb dat dan ook nooit geblogd. Dit patroon doet me een andere richting uit denken. Heel mooi hoor! En die zakken, tja, mss toenaaien als het je stoort. Schoon gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Amai straf! Een broek is iets dat (denk ik) nooit op mijn naai-lijstje zal komen te staan. Ik gruwel er al even veel van als ik gruwel van het kopen van broeken voor mezelf ;-)
  Deze vind ik alleszins heel geslaagd. Zo openstaande zakjes achteraan, is dat niet normaal? ;-)
  Het stoort mij alleszins niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh schoon seg! En voor die paspelzakken reserveer ik een naailes bij jou! Superknap!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Die zou nu eens perfect rond mijn billen passen (lees: Ik denk dat ons model op elkaar lijkt!) Prachtig werk! Ik moet me toch moed 'indrinken' om daaraan te beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. mooie broek! Ze past je prima vind ik. Zelf durf ik ook nog niet aan de broeken beginnen... Eerst nog maar wat kinderbroeken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Toppie Mieke!!! Echt een toffe broek heb je daar gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Top! Staat je echt heel goed!
  En die uitstekende bovenbenen, daar had ik nog nooit van gehoord, maar de term creëert hier wel een soort van aha-erlebnis, want o ja, nu begrijp ik waarom ik dit probleem had bij een eigengemaakte rok een tijdje geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Amaai, dat is echt een droom, een broek die zo super past... Helaas vrees ik dat ik hier niet de moed en geduld voor heb! Knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Door mijn "afwijkende" figuur en het vele naaiwerk die een mooi afgewerkte broek vraagt, heb ik me nog nooit gewaagd aan een broek. Maar bij deze heb je me overtuigd. Ik ben alleen nog niet mee met het concept "vooruitstekende benen"

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Misschien moet ik mij eindelijk ook eens aan een broek wagen. En dan bedoel ik eentje voor volwassenen. Maar ik heb gulp-vrees ;) Ik heb dan ook veel geluk dat de jongste dochter gezegend is met een smal poepke zodat de Cisse die ik onlangs maakte, zonder gulp uiteraard, met veel geduld net over haar billen kan glijden. Vrees dat dat systeem bij mij niet zal pakken. Jij koos alvast een leuk patroon uit en de broek staat je geweldig goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb een giga blogachterstand (van een jaar of zo...) dus een comment op een al wat oudere post maar eentje die wat mij betreft zeker nog een comment waard is: wat een toffe broek is dit! Grote fan hier.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.