Haarbandjes, en een tutorial voor een select publiek

dinsdag 12 november 2013

Edit: for an english translation, please see here

Misschien is het u al opgevallen, misschien ook niet, maar onze jongste spruit staat altijd met haarbandje op de foto, altijd (als u zich niet kan inhouden mag u gerust eens door de blog scrollen ;)). 

Als u ons niet persoonlijk kent, heeft u zich misschien stiekem al eens afgevraagd wat ik daar zo geweldig mooi aan vind - ik ben namelijk de eerste om toe te geven dat ik zelf altijd eens in mezelf moet gniffelen als ik een vaak zo-goed-als-haarloze baby als een paasei gepresenteerd zie, maar ieder zijn ding.

Punt is, die haarbandjes, dat is niet om esthetische redenen, die zijn functioneel. Janne is doof geboren en hoort via cochleaire implantaten (of te wel CI's). Geweldige uitvinding, eerlijk waar, maar zo'n apparaatjes, hou die maar eens op zijn plaats bij een baby van nog geen jaar oud. Het is de bedoeling dat de spraakprocessor, zoals bij een conventioneel hoorapparaat, achter het oor gedragen worden. Allemaal prima bij tieners en volwassenen, maar babyoortjes zijn nog heel flexibel, de apparaatjes zijn verhoudingsgewijs vrij groot en zwaar en leg aan een baby maar eens uit dat hij of zij 'voorzichtig' moet bewegen zodat de apparaatjes blijven zitten. Serieuze uitdaging, dat kan ik je wel vertellen.

Uiteraard is het wél de bedoeling de geluidsinput te maximaliseren zodat de dove kindjes zo veel mogelijk profijt halen uit de CI's. De fabrikanten hebben zelf een aantal oplossingen bedacht, maar geen vond ik echt bevredigend. Dus bedacht ik zelf een oplossing om de apparaatjes op hun plaats te houden. Haarbandjes! Geen gewone haarbandjes natuurlijk, maar wel haarbandjes waar de apparaatjes in gestoken kunnen worden ter hoogte van de oortjes, voor meisjes best nog een elegante oplossing, niet?


Ondertussen is de dochter voorzien van haarbandjes in alle kleurtinten. Ah ja, voor elke outfit een "matching" haarbandje. Bij apparaatjes aan beide oren kan het bandje ook binnenste buiten gebruikt worden, en als je dan aan beide kanten een ander stofje gebruikt heb je er 2 voor de prijs van 1, ha!


Ik moet zeggen, het op punt stellen van die bandjes ging niet zonder slag of stoot. Dat is toch een precisiewerkje, veel reken- en paswerk om de zakjes op de juiste plaats te krijgen t.o.v. de oortjes, het bandje net breed genoeg te maken zodat de apparaatjes erin passen, zien dat het controlelichtje nog zichtbaar is en de microfoontjes liefst niet bedekt zijn enz. En van dat meet- en paswerk laat ik diegenen onder jullie die daarmee geholpen zouden zijn graag mee profiteren met een tutorial. Gelukkig is dat maar  voor een heel select publiek. Net zoals de de titel al zegt.

Nu ja, als u ook graag een haarbandje maakt voor uw (horend) kind, kan u het patroon ook gewoon gebruiken en de zakjes achterwege laten! 


Zie hier nog een foto van Janne mét haarbandje. En even off-topic: kijk eens naar de geweldig leuke uiltjes waar mijn kinderen mee spelen. Zat vandaag zomaar in de bus, een bedankje van de winnaar van de eerste give-away, merci Katrien!


Tutorial

Voorafgaande opmerkingen:

  • De tutorial gaat uit van apparaatjes aan beide kanten. Uiteraard kan dit gemakkelijk aangepast worden naar een CI aan slechts 1 kant. Let dan wel goed op of je het zakje voor het CI rechts of links inpast. Enkel bij bilaterale implantatie kan het bandje ook langs binnen- en buitenkant gebruikt worden. Je kan natuurlijk ook gewoon 2 zakjes voorzien, dit stoort niet echt bij het dragen.
  • De plastic oorhangertjes heb je niet nodig en kan je eenvoudig verwijderen (raadpleeg eventueel gebruikershandleiding). 
  • Het patroon is getekend voor een hoofdomtrek van om en bij de 47,5 cm. Dit is ongeveer de leeftijd van 2-2,5 jaar. Voor kindjes met een kleinere of grotere hoofdomtrek kan je het patroondeel op de stofvouw aanpassen door het verschil in hoofdomtrek er bij of af te trekken. Natuurlijk zit er wel een beetje speling op door het elastische stuk achteraan. Maar té strak is niet aangenaam, té los is ook niet de bedoeling want dan blijft het apparaatje niet op zijn plaats. 
  • Indien je het patroon meermaals wil gebruiken is het handig dit te verstevigen door het op karton te kleven en uit te knippen.
  • Er werd in het patroon een naadwaarde van 1 cm voorzien. Ben je minder lui als ik, overlock of zigzag dan ook de zijkanten van de stofdelen (m.u.v. de tricotstof) alvorens het bandje in elkaar te naaien. 

1. Druk patroon af
<<Klik hier om pdf-patroon-deel 1 te dowloaden>>: druk af op ware grootte, met de pagina liggend

Enkel voor Cochlear Nucleus Freedom gebruikers:
<<Klik hier om pdf-patroon-deel 2 te downloaden>>: druk af op ware grootte

Voor andere types of merken maak je zelf het tweede patroondeel op volgende manier:

Medel CI's zijn iets smaller maar wel iets langer. Je dient het patroon dan ook wellicht iets aan te passen door het haarbandje iets breder te maken. Van andere types weet ik het niet precies. Het patroondeel 2 gebruik je om een passend zakje te naaien.

2. Benodigdheden:

  • Voor het bandje:
    • 2 x stof (katoen) op basis van patroondeel 1. Neem ook de merktekens over (dit zijn de blauwe verticale stippellijnen - de korte voor de elastiekjes, de lijnen over heel de lengte voor de zakjes) .
  • Voor de tunnel met elastiek:
    • 1 x stof (katoen): rechthoek van 17 x 6 cm
    • Elastiek met breedte 15mm: 10,2 cm lang
  • Voor de zakjes:
    • 4 x stof (tricot!): rechthoek van 6 x 6,5 cm
    • 2 x elastiekje met breedte 5mm: 4,6 cm lang
3. Werkwijze


 
  • Speld de korte elastiekjes tussen de (korte) merktekens (deze staan op het patroon ook op de onderkant aangegeven om ze gemakkelijk in spiegelbeeld op de rechterkant van de stof te kunnen overnemen), op de goede kant van de stof. Speld daarop een stukje tricotstof (goede kant op goede kant), baseer je op de andere merktekens voor de juiste positie.
  • Stik vast op 1 cm, keer naar goede kant zodat de elastiekjes eruit steken, en strijk naad uit op 1 cm.


  • Speld de uitstekende elastiekjes tussen de merktekens op de ander kant, goede kant naar boven. Speld daarop de andere stukjes tricotstof (zie onderstaande foto's) 


  • Stik tricotstof en elastiekje vast op 1 cm. Strijk tricot uit naar de goede kant. Het resultaat ziet er uit als onderstaande foto.

  • Speld beide stofdelen precies op elkaar, goede kant op goede kant. en speld daarbij ook de tricotstof op elkaar.


  • Gebruik patroondeel 2 om de vorm van het CI op de tricotstof te tekenen. Leg de horizontale lijn precies gelijk met de reeds gestikte naad en gebruik de merktekens voor het elastiekje om de juiste positie te bepalen.
  • Naai beide lagen tricot aan elkaar op de getekende lijn. Er vormt zich zo een zakje.
  • Knip de overtollige stof weg

  • Stik nu de onderkant aan elkaar, maar laat een keergat van een 6-tal cm (zie zwarte lijn op onderstaande foto). Stik daarbij ook de zakjes onderaan mee in het haarbandje. Let daarbij goed op dat de onderkant van de zakjes precies evenwijdig (en op) lopen met het haarbandje. Dit om ervoor te zorgen dat het apparaatje iet of wat schuin in het haarbandje kan verdwijnen. 
  • Maak nu een tunneltje van de geknipte rechthoek. Leg de lange zijden met de goede kanten op elkaar en stik op 1 cm. Om gemakkelijk te kunnen keren kan je op de korte kant een stukje koord, touw of biaislint vaststikken. Let wel op dat je dit niet mee vastnaait in de lange zijde!


  • Haal brede elastiek door het tunneltje en speld aan één kant vast.

  • Haal het tunneltje door één van de korte zijden van het (nog steeds binnenste buiten gekeerde) haarbandje en speld vast. Gebruik de veiligheidsspeld om het elastiekje ook door de andere kant te steken. Het geheel ziet er nu helemaal verfrommeld uit. Maar wees gerust, dit komt goed! Stik aan beide kanten vast op 1 cm
  • Keer de boel door het keergat en naai het keergat dicht met een onzichtbare steek (laddersteek). Ik stik dit bandje niet door want dan is er niet genoeg ruimte voor het apparaatje.
  •  Strijk nog eens, en bewonder het resultaat.

Is er iets niet duidelijk, laat dan gerust een reactie achter!

13 opmerkingen

  1. Geweldige oplossing - proficiat Mieke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtidee! En al evengoed een prachtuitvoering ... Een proficiat is hier inderdaad zeker op zijn plaats!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi zeg! Die kids hebben het getroffen met zo'n creatieve mams! Super mooie dingen maak je! Creatieve groet! Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw, geweldig! Handig én super mooi!
    Hopelijk kunnen nog meer kinderen dit gebruiken!
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is zeer mooi!! Ik werk op de audiologische dienst van een MPI en kom veel in contact met ouders van (toekomstige) CI kindjes. Maak jij zulke prachtige haarbandjes ook op vraag?? Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat interesse voor gaat zijn. Heb je ook een jongensversie (mss eerder in de vorm van een petje?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Catherine,
      Bedankt voor je feedback! Om op je vragen te antwoorden: Het is niet mijn bedoeling dit in massaproductie aan te bieden - ik voel me nog wat te onzeker over mijn naaikunsten en als ik het voor een ander maak ben ik nogal perfectionistisch aangelegd :), vandaar de tutorial om zelf aan de slag te gaan. Voor de bandjes wil ik een uitzondering maken, omdat de doelgroep mij nauw aan het hart ligt :), daarvoor kan je mij mailen op miekejansen81@gmail.com. Voor jongens heb ik nog niet direct iets uitgewerkt maar er bestaat wel iets soortgelijk: de "hearing henry" (http://hearinghenry.com/products/), een Australisch product van een jongensmama met soortgelijke ideeën.
      Groetjes,
      Mieke

      Verwijderen
    2. Hey Mieke, bedankt! Ik heb de tutorial reeds doorgegeven aan een leerkracht op onze school (die CIkindjes in haar klasje heeft). Ook zij was zeer opgetogen en wilde alvast eentje proberen te maken voor één van haar leerlingetjes. Ik heb ook gekeken op "hearinghenry" maar bijlange zo mooi niet als jouw spulletjes.
      Moest het er toch eens van komen om een "jongensversie" te maken zouden we het zeer fijn vinden om ons op de hoogte te houden! Ons emailadres: audiologie@koca.be

      Verwijderen
  6. Wow, wat mooi en handig!
    Nu heb je het perfecte model en kunnen er nog veel volgen, bij elke outfit eentje bijpassend ;)
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een geweldig idee, maar ook voor volwassenen die sporten en of last hebben van transpiratie in de zomermaanden 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een geweldig idee, maar ook voor volwassenen die sporten en of last hebben van transpiratie in de zomermaanden 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn dochter van 10mnd krijgt morgen twee CI's. en nu weet ik wat ik met de kerstdagen ga doen.. Wat een goed idee en wat super fijn dat je dit zo helder uitlegt hier. Dank dank! - Marloes -

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn zoontje van 15 maanden heeft vrijdag zijn CI gekregen (hij is eenzijdig doof), en van zodra hij beweegt valt het uit. Gisterenavond toch maar haarband gemaakt en hij past fantastisch! Super bedankt dus om te delen. Nu me nog over de aversie van jongens en haarbanden zetten...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Sinds kort verliefde oma van een dove kleindochter. Fijn deze uitgebreide tutorial. Ik ga aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.