Tipsy op kerst

vrijdag 26 december 2014

Nadat de meisjes voorzien werden van feestkleedjes, werd het dringend - als in dringend - tijd om werk te maken van de cadeautjes. Schoonmama en -zus kregen een zelfgemaakte toilettas, en een feestelijke cirkelsjaal (nadat er niet-zo-subtiele hints mijn richting uitkwamen bij het zien van onze exemplaren).
Buitenstof links: Triangularity Stardust, Art Gallery (Ella en Basiel)
Buitenstof rechts: Pretty Potent Echinacea, Free Spirit (Babarum)
Contraststoffen: koraalkleurige jeans, rechtse en averechtste kant, zwart kunstleer (Bellelien), effen mint: Veritas
Recept van dienst: het Tipsy Tasje uit Zo geknipt 2. Aanvankelijk, laat ons eerlijk zijn, dacht ik dat dat tasje daar niet echt op zijn plaats stond, daar in de tweede helft van dat in moelijkheidsgraad oplopende naaiboek. Ik zou dat eens gauw in elkaar steken - mits kleine binnenweg door de paspel te skippen, in tweevoud. Jahaa, mis-poes! Het staat daar terecht. Helemaal op zijn plaats.

Een zakje zonder paspel,  met contrasterende stukjes in kunstleer die je niet echt kan uitstrijken, dat bleek geen gezicht. Dus eindigde ik, met de eindmeet in zicht (dacht ik toen nog optimistisch), al tornend. Toen die klus geklaard werd, moest de grootste uitdaging nog komen. Die binnenafwerking met biais. Dat had ik kunnen weten als ik aandachtiger haar en haar blogpost bestudeerd had.

Biais en ik, moet u weten, wij zijn geen beste vriendjes. Als het mooi rechtdoor gaat, ok, en lichte bochten, ça va nog. Maar dit soort gedraai en gekeer, tegen de tijd? Dan begint Biais steeds weer tegen te stribbelen, contrair te doen, hautain zelfs. Dan laat ik Biais beter gerust, weet ik nu. 't is dat ik geen draad had in de kleur van de voering - én geen tijd om nog naar de winkel te lopen - of ik had Mamasha gewoon gevolgd in haar voorbeeld om af te werken met een kleine zigzag. Werkelijk, dat had er nog een pak beter uitgezien dan hoe het er uiteindelijk uitzag. Gelukkig is dat langs de binnenkant. En ben ik zelf mijn meest kritische publiek.    
Hier en daar trekt het wat te veel naar mijn goesting, maat uit angst om een gat in dat kunstleer te smelten, durfde ik mijn strijkijzer niet op de hoogste stand te zetten. Dat zie je aan de afwerking, jammer.
Voor je gaat knippen, is het ook altijd een goed plan om de stofraadgevingen te lezen. Zoals: kies géén directionele print. Jawel, op de achterkant staan de bloemen dus op hun kop. Maar het stoort mij niet ;)

Ter illustratie, kijk naar die rechtse hoek. Mmm...
Maar de sjaals uit luxueuze double gauze van Nani Iro (bij Miss Matatabi) leidden de aandacht vakkundig af van de binnenafwerking ;)
En toen ik toch in tasjesmodus zat, besloot ik nog even verder te doen. Voor een 12-jarig achternichtje kreeg ik - goed, Jolien eigenlijk - de opdracht een klein cadeautje uit de mouw te schudden. Met pubers heb ik nog geen ervaring, maar dat zelfgemaakt meestal niet als erg 'cool' ervaren wordt, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik maakte een pennenzak met een theedoek uit de zeeman en een roze fluo rits en vulde deze met metallic kleurpotloden. Laten we even afspreken dat we dat zelfgemaakt verzwijgen?


17 opmerkingen

 1. oké die staat hier ook nog op de planning , maar duidelijk best niet tussen de soep en de patatjes mee beginnen ;-) en ook niet om 10u s'avonds. We leuke compinaties!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. -schaterlach oftewel 'told you so ;)'-
  Het leverde je toch maar weer enkele schoon cadeautjes op! Ik krijg stilaan het plan je familie binnen te dringen of zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op foto zien die toilettasjes er toch heel erg mooi en leuk uit. Mijn ervaring is, als je zwijgt tegen de ontvangers over eventuele missinkjes, dat ze dat meestal niet eens zien, omdat ze zo content zijn met een origineel stuk. Ik zou alleszins heel tevreden zijn met zo'n exemplaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We zijn zelf altijd te kritisch vermoed ik,de ontvangers waren er blij mee en dat is wat telt!!Knap gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind ze geweldig en heb echt zitten turen op de rechter hoek waar je naar verwees, maar ik zag zo eigenlijk niks van mindere afwerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch mooi, hoor! Enne ... wat niet weet, niet deert.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat van die directionele print kan je mooi oplossen door dit deel in twee te knippen. Dan heb je enkel een naad aan de onderzijde maar die staat toch meestal op tafel ;)
  Mooie stoffencombinatie. Ik heb hier ook al zitten zwoegen. Eentje is af, de volgende staat nog op de planning.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat lijkt of die kleine cadeautjes veel moeilijker waren dan de 2 jurkjes...
  Maar de resultaten zijn mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het ziet er eigenlijk heel perfect uit ... eens vogepropt met spullen is de binnenkant toch gewoon verdwenen.
  en dat van die 12-jarigen die niet houden van zelfgemaakt, daar ben ik niet zo zeker van. Heb enkele van die klassen en bijna eentje thuis, heel wat meisjes volgden zelfs al pennenzakkenworkshops! Missch volgend jaar gewoon het materiaal geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aiai, en ik wou er tegen woensdag ook 2 maken... Perfect excuus om nog een extra dagje verlof in te plannen ;-) Maar wel mooi resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ze zijn gewoon prachtig! Je gaf me zin om er ook een paar te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook mijn meest kritische publiek, dus ik begrijp uw twijfels! Maar naaileken, die zien dat niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jouw zelfgemaakte cadeautjes zijn super! Colorblocking past perfect bij het patroon van de toilettasjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind er niks mis mee, met die toilettasjes! Helemaal niks!! Ze zijn super en de ontvangrs zullen er superblij mee zijn! Heel leuk met al die kleurtjes.

  Mijn 2 puberbuurmeisjes zijn zelfs al eens pennenzakken komen maken bij mij, dus pubers vinden zelfgemaakte pennenzakken wel leuk hoor!! En met deze zal ze helemaal blij zijn. Lekker vrolijk met die fluo rits!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat ben ik fan van deze kleurencombinaties! Ik heb veel te weinig combineerbare stofjes liggen, als ik dat zo zie :-)
  En die mindere afwerking, gewoon niets over zeggen, wedden dat de twee gelukkige ontvangers het niet eens zien?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ondanks de probleempjes, zijn het toch knappe cadeautjes hoor!
  Dit is nochtans een cool zelfgemaakt cadeautje. :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.