Inwijding in de wondere wereld der tassenmakerij

maandag 12 januari 2015

Subtitel: een typologie van de hobbynaaister

Hobby-naaisters heb je grofweg in 2 types. Je hebt de kleding-naaisters, met subspecialisaties in kinderkleding of dameskleding, hoewel experimenten met mannenkleding hier ook al eens voorkomen. En dan heb je de tassen-naaisters, of ruimer ook wel de accessoire-naaisters. Die types, dat is natuurlijk niet zo zwart-wit. In de realiteit komen veel mengvormen voor. Maar toch lijkt mijn overigens totaal niet wetenschappelijk onderbouwd, noch representatief onderzoek erop te wijzen dat de meesten meer affiniteit hebben met het ene, of met het andere. 

Ik voel zelf het meeste voor het type kledingnaaister, subtype kinderkleding. Al durf ik mezelf wel eens wagen aan een item voor mezelf, of een experimentje met mannenkledij. Maar tassen, échte tassen, dat was tot voor kort onontgonnen terrein. Last van een beetje koudwatervrees vooral. Al die vlieselines en verstevigingen waar mee gegoocheld wordt, die speciale fournituren die erbij komen kijken, om nog niet te spreken over het aantal naalden dat je daarop breekt. Het koudzweet brak mij uit. 

Onder de motto's 'treed eens uit je comfort zone' en 'leren van de expert' schreef ik mij in bij een workshop Dorothy Daytripper bij Pieke Wieke in december. Lesgeefster van dienst was de immer sympathieke - en zo bleek die dag ook nog baktalent en cocktailkenner - An van Jace did it
Buitenstof: canvas Chevy in Lagoon (Geo pop collectie, Robert Kaufman, The Village Haberdashery)
Bodempaneel in jeansstof  (Stoffenspektakel)
Binnenstof: Zeeman tafellaken
Vlieseline, tassenband en andere fournituren: Pieke Wieke

Na een dag goed doorwerken - en ook wel een klein beetje tetteren - ging ik zowaar naar huis met een afgewerkt exemplaar. Niet perfect, want hé, het was mijn allereerste. Maar toch zeker goed genoeg om in te pakken, onder de kerstboom te leggen en zonder rode wangen te overhandigen aan de schoonzus. Die sprong een gat in de lucht (niet tegenspreken é Caroline, dat hadden we afgesproken).47 opmerkingen

 1. vind ze nog altijd prachtig!
  en vond het fijn om jou daar in real life te mogen leren kennen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grave tas :-) Zo jammer dat ik toen ziek was, mijn stukjes liggen hier steeds te blinken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verwacht een van de dagen de nieuwe kalender van het Stoffencircus in de mailbox. Van zodra deze er is prikken we een nieuwe datum hoor!

   Verwijderen
 3. Wow, prachtig! Ik durf me nog niet aan de echte tassen te wagen, ik zit ernstig vastgeroest in de categorie kleding...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was echt een toffe workshopdag. Maar er werd ook hard gewerkt! En hoezo niet perfect? Er is niemand die dat ziet hoor. Ik zie in ieder geval alleen maar een kei schoon tas! Natuurlijk was de schoonzus content. Of moet ik zeggen spijtig genoeg ;) ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wauw Mieke! Dat je die kon weggeven! Ik ben echt fan van de stoffencombi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geef graag :) En ik heb alweer duizend-en-één andere combinaties in mijn hoofd die ik wil uit proberen voor mezelf ;)

   Verwijderen
 6. Heel mooi, ik ben ook niet zo een tassenmens. Dat lukt me zelden netjes hoe ik dat wil...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap! Welke versteviging heb je gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Decovil light en h630 op elkaar en voor de bodem nog een extra laagje ongeïdentificeerde uit An haar voorraadkast :)

   Verwijderen
  2. Dankjewel! Dan ga ik aan de slag met mijn tweede exemplaar. Het eerste heb ik moeten opgeven omdat ik het teveel verstevigd had.

   Verwijderen
 8. Ohh, zo wijs zeg! Thanks voor de leuke blogpost! Ik kan mij vree goed voorstellen dat de ontvanger hiermee héél erg tevreden was... :-)
  Ikzelf zou daar moeilijk afstand van hebben kunnen nemen!
  Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Topcadeau! Kei schoon kleurtjes ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg mooi! Ik ben ook een kledingnaaister, maar het leuke van tassen vind ik het constructieve eraan. Je werkt eerst aan een heleboel onderdelen, dan zet je ze aan elkaar, tussen de voering overal draden en stofranden, en vooral dan dat moment van keren waarop alles op zn plaats valt :) Jassen hebben dat ook voor mij trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dat kon niet misgaan met An en Lieve :)
  mooie tas!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow dat klinkt leuk zo'n workshop en inderdaad een (te) mooi cadeau, je eerste echte tas.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een schoontje! Ik maakte er es ene die half mislukte, die ik nu gebruik als werk-tas om mijn eten in te versleuren. Maar er staat wel nog es een nieuwe op de planning, ooit, als ik tijd heb enzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, zo heb ik ook nog héél veel op de planning staan. Een wijze les van tante Mieke: tijd héb je niet, tijd máák je :)

   Verwijderen
 14. Voor een eerste poging vind ik dat meer dan geslaagd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Moh, ik kan me zo voorstellen dat je met An helemaal geen koudwatervrees moet hebben, schoon gerief heb je daar gemaakt! Enne... grappig, die typologie van jou - ik vraag me al helemaal af in welke categorie ik thuishoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is dat, onder de juiste begeleiding gaat zo'n tas verbazingwekkend vlot. Of ik dat op mijn eentje nog eens kan herhalen?! En ik zou jou categoriseren onder het type tassenmaker, maar dan met serieus grensoverschrijdend gedrag ;)

   Verwijderen
 16. Ik kwam ook al eens tot het besluit van je inleiding! Ik behoor tot het eerste type. Misschien moet ik ook eens zo'n workshop volgen als ik wat beter wil worden als 'tassen-naaister', vooral als ik dit exemplaar zie. Meteen één van de schoonste versies die ik zag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dank je Saskia! En het is nooit te laat om je om te scholen ;)

   Verwijderen
 17. Supermooi gelukt! Ik wil er ook al een tijdje eentje maken, maar naaien met zulke zware versteviging schrikt me toch een beetje af. Misschien moet ik ook eens een workshop gaan volgen :) Prachtige stofjeskeuze trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n workshop, dat helpt om de angsten te overwinnen! Maar gewoon in het diepe springen ook :)

   Verwijderen
 18. Tof!! Hier is er (nog) geen liefde voor het tassen naaien, maar zo eens een workshop doen lijkt mij wel leuk. Jammer dat die workshops precies niet in Oost-Vlaanderen gegeven worden. (of misschien heb ik nog niet goed gezocht ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wauw! precies ééntje van de winkel, type DURE winkel :)
  well done! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. die is heel mooi .... ik had toen ook willen gaan maar kon die dag niet ...jammer

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben zo een tassen en accessoire type die zich af en toe eens waagt aan kleding. Ik wou dat ik beter werd in het naaien van kleding. Ik durf mij nu af en toe al eens aan iets te wagen maar zou mijn skills nog willen verbeteren.
  Prachtige tas maakte je.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ziet er supermooi uit! Niet aan te merken dat het de eerste keer was..

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoe je zo een tas op één dag in elkaar krijgt blijft voor mij een raadsel. Weken heb ik op die van mij gezweet. Ik denk dat ik mijn bijgevolg indeelt bij de kledingnaaisters ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Grappig ik volgde ook de Dorothy daytripper workshop bij An om mijn eerste tas te maken, maar wel in Pand 42. Knap exemplaar dat van jou, heel geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik vind hem prachtig, ben ook geen tassenmadam maar een mens zou inderdaad eens uit zijn comfortzone moeten stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Reacties
  1. Af en toe eens wat veranderen van interieur é. Maar er zal nog wel wat aan gesleuteld worden de komende tijd. Bevalt het je?

   Verwijderen
 27. Voor je 1ste tas heel erg geslaagd! Ikzelf behoor ook tot de categorie tassenmaaksters, subcategorie autodidact (lang leve de vele blogs!!). Toch kriebelt het heel erg om toch eens een kleedje te naaien, misschien moet ik dus maar uit mijn comfort zone komen en er gewoon aan beginnen (maar mss voor alle zekerheid in een teststofje :) Lieve groet, V.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooie tas! Hier ook wat tassen-koudwatervrees, maar wel het plan om eens in het diepe te springen :) Mooie kinderkunst-logo op je blog trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ja, An die kan er wat van ! Maar jij nu ook !

  BeantwoordenVerwijderen
 30. oh waw zo mooi... prachtige combinatie van stoffen :) chapeau dat je hem wou weggeven :-) ik zou die voor mezelf gehouden hebben ha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.