Miss Parrot

maandag 12 september 2016

Waarom zou ik mijn naaiplanning aanpassen aan de seizoenen, als de weergoden zich ook prima kunnen aanpassen aan mijn (gebrek aan) naaiplanning?
Ze moeten het geweten hebben, daarboven, dat ik met een "lichte" vertraging kamp. Er lagen nog een paar zomerse UnFinished Objects stof te vangen (over de winter-UFO's van vorig jaar gaan we wijselijk zwijgen) die ik deze week eindelijk flink en kordaat aanpakte. Dat kadert allemaal in een allesoverkoepelende gemoedstoestand waarbij ik de noodzaak voel alle overbodige rommel buiten te smijten, me te ontdoen van te kleine (kinder)kleren en ander spul waar ik al meer dan een jaar niet meer naar omkeek. Ja, inderdaad, eindelijk.
Goed, die UFO's dus. Geen idee hoe dat bij u gaat, maar bij mij ligt dat een tijdlang (neem dat gerust ruim) gewoon in de living, op de kast in het zicht. Daarna verhuist dat naar de doos op die kast. De kans dat er dan nog iets mee gebeurt vooraleer de kinderen hun maat inruilen voor een grotere is ongeveer 30%. Als ik nog niet tot afwerken toe kwam verhuist de UFO naar een doos ín de kast, waar ook de retouches gestockeerd worden. De afwerkingskans slinkt dan naar 1% (en dat geldt eveneens voor retouches. Want kom, de vrouw die retouches klasseert onder bevredigend naaiwerk mag zich outen in de comments).
Na deze Miss Madelines bestelde ik meteen een stofje bij Bambiblauw waar ik de perfecte zomertop in zag. Ik was gierig, en bestelde 50cm. Ruim voldoende voor één top, maar ik werd nog gieriger en dacht er twee uit te kunnen persen. Maar dat was buiten de ruglus gerekend. Twee geknipte voor- en achterpanden later zat ik daar, met de handen in het haar, te bedenken hoe ik daar een mouw ruglus aan kon passen. De oplossing lag voor de hand, het zouden effen ruglussen worden, alleen lag er geen passend effen stofje in mijn kast. Lap. En het vervolg laat zich raden. De geknipte patroondelen belandden op de kast, dan in de doos op de kast, en ze stonden op het punt naar de doos in de kast te verhuizen, maar toen vermande ik mezelf.
Ik zette mijn gierigheid aan de kant en knipte de ruglus alsnog uit één van de geknipte voorpanden. Beter één afgewerkt en draagbaar exemplaar dan 2 geknipte UFO's met een afwerkingskans van 1%. Waar of niet? De onderkant zoomde ik om met een overlocksteek. Wisselen naar een tweelingnaald, en dan nog een spoeltje opwinden, daar ben ik écht te lui voor. Voor het halslint verknipte ik een oude t-shirt. 
En toen besloot de zon ook nog van de partij te zijn, halleluja! Dit exemplaar kan door de oudste nog nét ingewijd worden, en dan verhuizen naar de kast van de jongste. Zomer 2017: We are ready for you!

16 opmerkingen

 1. It is good you are ready for next summer already :) Gorgeous fabric! I have one UFO under my sewing desk. I have no plans on finishing it this winter, so fingers crossed it will fit the little one during an appropriate season in about 4-5 years time hahaha Ah, who am I kidding! It will most likely be re-cut into something else.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, zalig en herkenbaar :-) ik heb niet heel veel ufo's, maar denk nu wel spontaan aan dat zomertopje dat ik vorige zomer voor mezelf ging maken en dat er nu nog ligt. 2017 dan maar... En aan die hele stapel retouches, want idd, is er echt iemand op aarde die dat leuk vindt om te doen?? In elk geval een heel schone zomertop!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een tofke om de zomer af te sluiten!
  Hier liggen er op dat stapeltje UFO + retouches ook nog wat "wilt ge daar eens korte mouwen van maken-hemden" van mijn broer. 1 van de 5 is klaar. De andere 4 hebben de pech dat er altijd iets leuker te naaien valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een tofke om de zomer af te sluiten!
  Hier liggen er op dat stapeltje UFO + retouches ook nog wat "wilt ge daar eens korte mouwen van maken-hemden" van mijn broer. 1 van de 5 is klaar. De andere 4 hebben de pech dat er altijd iets leuker te naaien valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kei goed op tijd, gij! En haha, retouches, euhm... Bij ons gaan die naar de grootmoe, omdat moeder intussen doorheeft dat die bij mij enkel hoekjesvulling zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik out me niet, ik doe gewoon keihard mee met je... ik gaf een geknipte Madeline bestemming "petekind zomer 217" en liet die op de ufo stapel liggen ;). De enige verbetering hier is dat ik de ufo & retouchestapel een nieuw, erg goed zichtbaar plekje gaf in de hoop dat de opruimkabouters die aanpakken #geweetmaarnooit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo herkenbaar alweer! Mijn livingkast wil je echt niet zien en daar liggen momenteel nog heel veel zomerprojectjes op zich te wachten... De herfst moet wel de nieuwe zomer worden! Mooie herfsttop ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi en het weer doet gelukkig gezellig mee!
  Hoe pak je die overlocksteek aan? Is dit met je overlock gedaan of met de gewone naaimachine? Ik heb al veel ruzie gehad met de tweelingnaald en ben op zoek naar een andere bevredigende oplossing, anders blijf ik ook met wat Ufo's liggen. Die afwerking van jou ziet er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is gewoon een steel op mijn naaimachine, ergens na de zigzagsteek. En die stil je dan net als een zigzag ook. Mer een beetje geduld want door de grootte van de steek moet de naald wel wat over en t weer bewegen :)

   Verwijderen
 9. Hihi :-) ik ben de Queen van de UFO's, op de stoel aan de keukentafel liggen ze op een hoopje. Ik kijk ernaar, zucht, en knip dan een ander project. Met breien trouwens idem, ik doe momenteel 5 breiwerkjes tegelijkertijd... Super toffe top trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. in mijn naaien vallen die ufo's nog wel mee hier :D al ligt er al een paar maand een jurk voor mij geknipt en snap ik eigenlijk niet goed waarom ik die stof nam want die past eigenlijk niet echt bij mij :D Retouches, das geen naaiwerk, das het equivalent van op vrijwillige basis 3 dagen passen op 20 kinderen waarvan geen enkel van jezelf is en meer dan de helft een snotvalling heeft...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zomer naaisels zijn gewoon veel leuker dan winternaaisels! Van mij mag jij het hele jaar door zo'n leuke vrolijke topjes maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mijn ufo's vallen momenteel nog mee: een pam top die ik een uurtje geleden aan de kant gesmeten heb (er is dus nog hoop dat het morgen goed komt daarmee ;-) )en een geboortegeschenkje waar ik niet tevreden genoeg mee ben om het om te zomen. En retouches dat valt onder dwangarbeid.
  Maar deze ufo is top geworden en inderdaad het weer is ons goed gezind, want zomernaaisels die zijn gewoon stukken leuker dan winternaaisels die verstopt zitten onder een jas of trui.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. geweldig, een lak aan seizoensarbeid :-)
  maar je kleur de nazomer en de volgende :-)
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind uw planning anders wel ideaal gezien de laatste dagen/weken enne ... volgend jaar gaat dit topje inderdaad ook nog perfect mee !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha, good voor jou inderdaad dat de zomer wat langer duurde! Ik beperk me dit keer tot winter-UFO's van vorig jaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.