Babykleedje met stolpplooi: hoe maakt u het?

vrijdag 28 maart 2014


Voorbereiding

Download het patroon voor het zomerkleedje (maat 80 - size 1T) met stopplooien <<hier>> (aangepaste versie van 28/3/14). Druk af op ware grootte. Knip patroondelen uit en plak delen 1 en 2 van het voor- en achterpand aan elkaar. Edit 28/08/2014: wil u graag een versie met knopenpat dan kan u de werkwijze licht aanpassen zoals beschreven hier.

Benodigdheden:
  • buitenstof (0,5 m), 
  • voeringsstof voor beleg (restje) 
  • blinde rits van 20cm (?) Ik neem altijd liever langer voor een vlotte passage van het hoofd.  Bovendien vind ik dat ook handig omdat je tijdens het inzetten het stoppertje (dat zilverkleurig geval onderaan) wat lager kan schuiven dan tot waar je eigenlijk je rits wil kunnen open doen. Stoppertje daarna terug een beetje omhoog, en je rits is tot beneden vastgestikt terwijl je anders altijd nog een gaatje hebt omdat je niet verder kon door het runnertje. De overtollige cm’s kan je eventueel nog wegknippen nadat de rits erin is gezet. Die van mij hier had ik nog liggen en was 25 cm)
Knip stof (katoen, voile, linnen,…), teken overal 1 cm naadwaarde bij, met uitzondering van de zoom, voorzie daar 2 cm.
            Uit buitenstof
·         Voorpand boven: 1 x op stofvouw
·         Voorpand onder: 1 x op stofvouw
·         Achterpand boven: 2 x symmetrisch
·         Achterpand onder: 2 x symmetrisch
Uit voeringstof
·         Beleg voor: 1 x op stovouw
·         Beleg achter: 2 x symmetrisch
Neem merktekens voor stolpplooien over.

Stap 1 Stolpplooien naaien

Er zijn vooraan 3 en achteraan 2 stolpplooien voorzien. Neem het voorpand (onderste deel) en maak 3 plooien door ter hoogte van de merktekens de goede kant van de stof te spelden op de goede kant van de stof.  De stippel-punt-lijn (evenals de midden voor) is de plooilijn. De gewone stippellijnen op de patroondelen (op 2 cm van de stippel-punt-lijn, lengte 3 cm (+ 1 cm naadwaarde) zijn de lijnen waarop u de plooi stikt. 
(Met stylo op de stof merken – ik denk niet dat dat mag van de naaipolitie J)
Stik op de merklijn. Hecht goed af op het einde zodat de plooi niet loskomt.
Strijk op de verkeerde kant de overschot van stof voor de plooi plat. Trek daarvoor de stof uit elkaar. Op de foto is dit moeilijk zichtbaar.

Stap 2 Randen afwerken

Werk randen van alle delen af met overlock of zigzaksteek. U kan dit ook doen nadat de kanten worden samen gestikt, maar ik doe dit graag vooraf om proper te werken en er verder niet meer bij te hoeven stilstaan.

Stap 3 Bevestig paspel

Neem voorpand onder en speld paspel op 1 cm van de bovenrand, op de goede kant. Stik met een ritsvoetje en naald naar links (werkt bij mij goed omdat ik mijn naald gemakkelijk uit het midden kan zetten) zodat je op, of zelfs een tikkeltje over het stiksel van de paspel kan stikken. Alternatief kan u opteren voor een blinde ritsvoet of zelfs een speciale paspelvoet. Start met stikken op 1 cm van de rand en hecht af op 1 cm voor het einde.
Torn het paspelstiksel los en knip touw weg tot op het stiksel. Dit is niet noodzakelijk maar zorgt er wel voor dat u  geen verdikking krijgt door dubbelgevouwen paspel in de armsgaten of aan de blinde rits wanneer u straks beleg en kleedje aan elkaar stikt.
Herhaal voor de achterpanden.

Stap 4 Voor- en achterpand assembleren

Speld voorpand boven op voorpand onder met de goede kanten op elkaar. De paspel bevindt zich hier tussen.
Stik op de kant waarop het stiksel waarmee u de paspel bevestigde zichtbaar is. Stik op deze lijn, of iets erover, zo dicht mogelijk tegen de paspel. Hoe dichter, hoe minder kans dat er nog stiksel van de paspel zelf zichtbaar is aan de goede kant. Ik zet zelf mijn naald meestal net een tikje meer uit het midden, maar als u die optie niet heeft met uw naaimachine, probeer dan zeker op de stiklijn van de paspel te stikken.
Herhaal voor achterpanden

Stap 5 Kleedje assembleren


  •  Leg  de goede kant van het voorpand op de goede kant van de achterpanden. Speld schoudernaden vast en stik op 1 cm.

(Op de foto zijn voor- en achterpand nog niet geassembleerd, ik was wat te enthousiast en liep wat vooruit op de feiten J
Strijk schoudernaden open.
Tussentijds resultaat
  • Doe hetzelfde voor de belegdelen


  •  Leg beleg en kleedje met de goede kanten op elkaar. Speld armsgaten en halsrand aan elkaar vast. 

Stik op 1 cm.

Geef knipjes rondom rond, of werk met een kartelschaar om overtollige stof aan halsrand en armsgaten te verwijderen, en zo de randen na het keren mooi plat te kunnen strijken (op foto links nog niet gebeurd). Opgelet: werk je met een kartelschaar, laat dan de stof aan het begin en einde van de stiksels onaangeroerd. Het is anders moeilijk om de zijnaden nog correct te matchen.
  •  Keer het kleedje door de achterpanden door de schouders naar voren te halen.

Strijk armsgaten en halsrand mooi plat. Gebruik een priem of dergelijke om de naden mooi uit te duwen.

  • Sluit de zijnaden door het kleedje helemaal open te leggen, en goede kanten op elkaar te spelden. Let erop dat de overgang van beleg voor naar buitenstof voor exact overeenkomt met de overgang van beleg achter naar buitenstof achter.
Stik op 1 cm. Het stiksel loopt door over beleg en buitenstof.
Strijk naden uit, en knip eventueel overtollige stof ter hoogte van oksel weg.

Stap 6 Blinde rits inzetten

  • Buitenstof
Leg beleg naar boven en speld rits met de goede kant op goede kant van de buitenstof.  Let erop dat je het plastieken verdikkingetje bovenaan exact laat beginnen op 1cm van de rand van de stof, of te wel, exact op de naad van buitenstof met beleg.  (Op de eerste foto lijkt het alsof de rits op buitenstof én beleg gespeld is maar dat is niet zo, het beleg werd niet mee vastgespeld – zie volgende afbeelding). De blinde ritsen (al diegenen die ik tot nu toe gezien heb toch) zijn voorzien op een naadwaarde van 1 cm, dus speld ze gewoon tegen de rand. Indien spelden niet gemakkelijk werkt, kan u opteren voor “wondertape” (smalle dubbelzijdige plakband voor stof).
Open de rits zo ver mogelijk en stik met een blinde ritsvoet (of bij gebrek daaraan met een ritsvoetje) zo dicht mogelijk tegen de tandjes. Met een blinde ritsvoet kan je gemakkelijk de tandjes een beetje mee openrollen zodat je echt heel dicht kan stikken. Begin met stikken vanaf de naad van beleg en buitenstof (of te wel op 1 cm van de rand) en stik totdat je bij het runnertje/stoppertje komt en niet verder kan en hecht af.
De rits hangt nu dus aan één kant vast. Nu is het heel belangrijk om secuur te werken voor een mooi resultaat. Sluit de rits en duid op de nog niet vastgestikte kant aan waar de paspel moet komen.
Speld de nog niet vastgestikte kant met de goede kant op andere kant. Let erop dat het merkteken voor de paspel uit de vorige stap exact overeenstemt met de paspel in dat pand.  En zorg er ook opnieuw voor dat het plastieken verdikkingetje exact overeenkomt met de naad van beleg en buitenstof.
Open rits en stik zo kort mogelijk langs de tandjes. Als je stikt van boven naar beneden, dan moeten nu de ritstandjes in het andere gleufje van het blinde ritsvoetje. Stik je van beneden naar boven, dan uiteraard niet. Begin (of eindig) opnieuw bij de naad van beleg met buitenstof. Sluit de rits en kijk goed of paspel of beide kanten overeenstemmen. Indien niet => lostornen J
  • Beleg
Open rits en keer het kleedje zodat beleg en buitenstof, met rits ertussen, met goede kanten op elkaar liggen.  Speld beleg op buitenstof.

Bovenaan is nog een klein stukje rits (boven het plastiek verdikkingetje over dat nog niet werd vastgestikt op de buitenstof. Dit plooi je in een rechte hoek zodat het uiteinde tussen beleg en voering uitsteekt (ik geef er een klein (!) knipje in (tandjes doorknippen) zodat het gemakkelijker is een mooie hoek te vormen). Speld vast.
Neem uw ritsvoet en stik kort tegen de tandjes van de rits (die je niet ziet). Ik stik gewoonlijk op de kant van de buitenstof waar het stiksel van de vorige stap zichtbaar is. Daar stik ik dan een paar mm rechts naast. Begin/stop op de naad van beleg en buitenstof en stik tot het einde van het beleg. 
Keer even om te kijken of u tevreden bent van de inzet bovenaan. Doe hetzelfde aan de andere kant. Knip dan de hoekjes bij (knip niet in het stiksel!) en keer definitief.

Stap 7 Achternaad sluiten

Sluit de achternaad door de achterpanden op elkaar te leggen met goede kanten op elkaar. Speld en stik op 1 cm. Om de overgang van rits naar naad mooi te kunnen maken kan u hiervoor (of voor de eerste paar cm) een ritsvoetje gebruiken. Zo kan je beginnen op, of toch kort tegen de naad van de rits. (ik vergat van deze stap een foto te nemen).

Stap 8 Doorstikken

Om het beleg mooi op z’n plaats te houden stikt u armsgaten en halsrand door op 2 of 3 mm van de rand.

Stap 9 Omzomen

Strijk met veel stoom de onderrand  2 x 1 cm om. Speld om en stik vast op 8 mm.
Strijk het geheel nog eens.

KLAAR! U kan op babybezoek ;)




               


12 opmerkingen

  1. ziet er keurig uit! Pinnen dus :-)
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig! Mijn collega moet binnenkort bevallen. Nu hopen op een meisje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die ga ik eens mooi uitprinten si voor mijn bijna 1jarige buurmeisje! Mooi verjaarsdagscadeau. Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is echt een prachtjurkje ! Ik pin !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gisteren gestikt, vandaag geblogd, mét verwijzing naar jou natuurlijk. Dankjewel, Mieke! x

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super, dank je wel! Ik heb hem gepind en zal hem sowieso ooit maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtig modelletje. Jammer dat mijn meisjes zoiets niet staat...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Net afgedrukt. Wordt vervolgd...
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De mijne is eindelijk af ... nog eens merci

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtig patroon! En een hele duidelijke uitleg! Het ging bijna vanzelf. Dus bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© sisko by mieke. Design by FCD.